+ Ökológia

Tessék elmenni szavazni – az év halára!

A Magyar Haltani Társaság elnöksége három jelöltet állított az év hala címért folyó versenyben, a végső döntést azonban a honlap szavazói hozzák meg. Tavaly a magyar bucó nyert.

A Magyar Haltani Társaság elnöksége három jelöltet állított az év hala címért folyó versenyben, a végső döntést azonban a honlap szavazói hozzák meg. Az a hal lesz a győztes, amelyik 2014. december 31-ig a legtöbb szavazatot kapja.

A fajok jellegzetességeiről, természeti értékéről, élőhelyi igényeiről és elterjedéséről a Társaság weboldalán, a képekre kattintva tájékozódhatunk, jelölésük okáról pedig a képek alatt olvashatunk. A szavazógombok segítségével a következő 3 faj közül lehet választani:

1. Kecsege (Acipenser ruthenus)

kecsege

2. Galóca (Hucho hucho)

Huchen

3. Vágódurbincs (Gymnocephalus cernua)

vágódurbincs

A jelölés indokai:

A tokfélék világszerte veszélyeztetett halak, közülük legkisebb az egész életét édesvízben töltő kecsege. Az elmúlt másfél évtized fogási eredményei azt mutatják, hogy egyre csökken az állománya, ezért az új halászati szabályozás 2014-től kivette a hasznosítható fajok köréből, kifogott példányait vissza kell engedni. Az állománycsökkenésnek több oka van: pl. a vonulási útvonalak elzárása (erőművek, műtárgyak), a kárókatonák okozta zavarás a telelőhelyeken, ívási sikertelenségek, vízszennyezések.

A galóca a világ legnagyobb termetű pisztrángféléje. A Duna vízrendszerének bennszülött hala, amely elsősorban a nagy folyók pér- és paduczónájában él. Mivel ilyen jellegű vizünk nagyon kevés van, a galóca igen ritka hazánk területén. Bár több helyre betelepítették, egyedül a Tisza hazai felső szakaszán feltételezhető egy kisebb önfenntartó állománya, a Duna és a Dráva hazai felső szakaszán csak alkalmi előforduló. Ritkasága miatt 1974-től védett, 1996-tól fokozottan védett státuszban van, egész évben tilos a kifogása.

A vágódurbincs kis termetű, fogyatkozóban lévő sügérfélénk, amelynek két közeli rokona, a széles és a selymes durbincs már eddig is élvezte a természetvédelem oltalmát. Az új halászati szabályozás – megritkulása és széles durbincshoz való hasonlósága miatt – 2014-től már a vágódurbincsot is a nem fogható fajok közé sorolta. Kézre kerülő példányait vissza kell helyezni, mert bár egyes állóvizekben népes állománya él, a folyóvizekben ma már ritkább, mint a védett széles durbincs.

A honlapunkon lezajlott közönségszavazás december 31-i végeredményeként a magyar bucó (43%) lett az év hala, megelőzve a másodikként befutó sügért (40%) és a harmadik helyezett gardát (17%).

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top