+ művészet & politika

Festménnyel is lehet adót fizetni Olaszországban

Az adófizetés műkincsekkel 1982 óta lehetséges Olaszországban, eddig azonban kevesen éltek vele.

Műalkotással is törleszthetik adókötelezettségüket az olaszok Dario Franceschini olasz kulturális miniszter bejelentése szerint. A felajánlott műkincseket szakértő bizottság értékeli.

Pénz helyett festménnyel, szoborral, értékes könyvvel, régészeti lelettel vagy ingatlannal, földbirtokkal is kifizethető Olaszországban az adó. A vagyontárgyak értékét egy hatfős bizottság állapítja meg: ennek három tagját az olasz kulturális tárca, másik hármat a pénzügyminisztérium delegálja.

Az olasz sajtó emlékeztetett arra, hogy az adófizetés műkincsekkel 1982 óta lehetséges Olaszországban, eddig azonban kevesen éltek vele. Az alkotásokat felülvizsgáló bizottság tagjait 2010 óta nem újították meg. Azóta a bizottság nem is dolgozott.

Utoljára az olasz állam éppen négy évvel ezelőtt engedélyezte, hogy magánszemély egy birtokában levő festménnyel törlessze adótartozását. Akkor egy százezer eurót érő Alberto Burri (1915-1995) festette képről volt szó.

Dario Franceschini olasz kulturális miniszter hangoztatta, hogy a jelenlegi gazdasági válságban a műkincsek felvásárlása talán segítséget nyújthat az anyagi nehézségekkel küzdő adófizetőknek. A miniszter hozzátette: nem másodlagos cél az sem, hogy az olasz állam értékes alkotásokhoz jusson hozzá.

Franceschini bejelentette, hogy a bizottságot hamarosan megújítják és még karácsony előtt újraindíthatja munkáját.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top