+ Színház

Egy szeretnivaló utcalány vallomásai

A nagyjából másfél órás monológot Tania Popa, az egyik legkiválóbb román színésznő játssza, aki üstökösként robbant be a román színházi világba a ’90-es évek közepén.

A 2014/2015-ös szezonban Bukaresti Nemzeti Színház ismét a Radnóti Miklós Színházba látogat, hogy Szivárványlány című előadásukat bemutassák a magyar közönségnek.

A Szivárványlány egy magányos utcalány vallomása orosz szerelmes dalokkal kísérve. Az emlékezés két szinten történik: az elbeszélésben megjelennek a gyerekkor történései és az erkölcsi hanyatlás visszafordíthatatlan folyamata. A szeretetre és elfogadásra áhítozó prostituált Fellini Cabiriáját idézi, az előadás pedig a régi orosz filmek világára emlékeztet.

A Bukaresti Nemzeti Színház előadását a színésznőnek indult drámaíró, Lia Bugnar írta és rendezte, aki mára sikeres színpadi szerzőnek számít Romániában, ez a monodrámája a nyolcadik színházi bemutatója. Az erősen nőközpontú, érzelemgazdag szöveg egy olyan lányt mutat meg a maga mezítelenségében, akinek a múltja boldog, a jelene szomorú, a kilátásai drámaiak.

A nagyjából másfél órás monológot Tania Popa, az egyik legkiválóbb román színésznő játssza, aki üstökösként robbant be a román színházi világba a ’90-es évek közepén.

Megkérdőjelezhetetlen tehetségére hivatkozva Popát korengedménnyel már 16 évesen felvették a Színművészeti Egyetemre. Ezután a Bukaresti Nemzeti Színház színpadán debütált nagy sikerrel Jean Giraudoux Ondine című darabjában. Gazdag színházi és filmes múlttal rendelkezik, számos színházban játszott (többek között a Teatrul Micben és a Bulandra Színházban); 2004-ben a szintén Lia Bugnar által jegyzett You don’t feel it here című előadásban nyújtott alakításáért a dublini Fringe fesztiválon a legjobb főszereplő díjára jelölték.

A több mint 150 évvel ezelőtt alapított Bukaresti Nemzeti Színház a mai napig Románia egyik legfontosabb kulturális intézménye. Jelenlegi igazgatója, Ion Caramitru, akit művészi munkájáért és a kultúra népszerűsítéséért számos román és nemzetközi díjjal jutalmaztak, irodalmi estjével 2010 novemberében már vendégszerepelt a Radnóti Színházban. 2012-ben két bukaresti előadást láttunk vendégül: a Különórát és Caramitru Eminescu-estjét.

A Szivárványlány szerepében: Tania Popa

Zongorán közreműködik: Marian Hâncu

Rendező: Lia Bugnar

Bugnar története Tania Popa tolmácsolásában végtelenül hiteles. Popa jelenléte, hangja, játéka egészen különleges, erős atmoszférát teremt. Az előadásban fontos szerepet kap a zene. Popa tizenhárom dalt énekel zongorakísérettel; olyan népszerű előadók dalait, mint például az orosz esztrád énekes Alla Pugacsova. A dalszövegek a felidézett emlékekre adott válaszként épülnek be az előadás szövetébe. Átgondolt, pontos és érzékeny előadás, mélyen megérinti a nézőket, akik taps közben diszkréten a könnyeiket törölgetik.

– Maria Sârbu

 Díjak, jelölések:

A zsűri különdíja a nagyváradi Rövid Színház Fesztiválon, 2012

A legjobb színésznő díja a FestCo romániai Komédia Fesztiválon, 2013

A legjobb színésznő – jelölés az UNITER Díjra, 2013

Az előadás 2014. október 17-én, pénteken 20:00-tól lesz. A darab román nyelven, magyar feliratozással lesz látható. További információk itt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top