+ Ajánló

Olaszrizling lesz a Balaton bora

A helyi, minőségi termékek kaphatják meg a balatoni termékvédjegyet a bortól a kecskesajtig.

Egy létrehozandó balatoni régiós termékkategória első példájaként készül 2015-től a Balaton Bora – az olaszrizlingből készítendő bor kritériumrendszerét a hétvégén tette közzé a kezdeményezést meghirdető Balatoni Kör.

A jól működő borvidékek a világon mindenhol régiós arculatot építenek, mi azonban azt szeretnénk, ha a jövőben létrejönne majd egy balatoni termékvédjegy, és ezt a minősítést a bortól a kecskesajtig a minőségi helyi termékek kaphatnák meg. Ennek az első terméke lehet a Vinea Balaton védjeggyel ellátott Balaton Bora – mondta a húsz legismertebb balatoni borászt és vendéglátóst tömörítő Balatoni Kör elnöke.

Kardos Gábor elmondása szerint az összes balatoni borászt várják a most meghirdetett, nyitott termékszerkezetbe. A Balaton Bora egységes címkével és arculattal jelenik meg, valamint egységes stílusban készül olaszrizlingből, de minden termelő a saját borát szűri majd.

Ezek tartalmas, 12-13 százalékos alkoholtartalmú borok legfeljebb 4 gramm maradékcukrot tartalmazhatnak és legalább négy hónapot kell tartályban vagy részben ászokhordóban, majd minimum egy hónapot palackban érlelődniük.

A kezdeményezés népszerűsítése most kezdődik, hogy a 2015-ös évjárattal elindulhasson a rendszer. A tervek szerint minden év tavaszán tartják meg a független termékbírálatot, hogy az alkalmasnak talált borok április végétől a hazai és külföldi üzletekbe kerülhessenek – közölte a Balatoni Kör elnöke, akinek várakozásai szerint így a globalizált piacon is versenyképessé válhat a balatoni bor.

Kardos Gábor elárulta: a kezdeményezéshez már jelezte csatlakozását a Homola, a Pócz, a Káli Kövek és a Borbély Családi Pincészet is.

(A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top