+ Képzőművészet

Magyar műalkotás Párizs utcáin – képek!

párizs

Különös története van a párizsi emlékműnek – mintha két aszteroida egyenesen az égből esett volna le Párizs utcájára.

Két deportált II. világháborús ellenállónak állít emléket a Société Réaliste francia-magyar művészcsoport első köztéren felállított alkotása, amelyet péntek este avattak fel Párizsban. A konceptuális műveket létrehozó, 2004-ben alapított kollektíva tagjai a Párizsban élő Gróf Ferenc és Jean-Baptiste Naudy. Ez az első alkalom, hogy kortárs magyar alkotónak köztéren látható alkotása a francia fővárosban – írja a Híradó.hu.

Az En attendant le Mo(nu)ment 2014-2045 (A műemlékre várva 2014-2045) című mű a Fondation de France nevű alapítvány támogatásával a francia főváros 10. kerületének történelmi emlékezetét ápoló egyesületének megbízásából készült. Az Histoire et Vies (Történelem és Életek) elnevezésű szervezet két évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy a kerületből 1944-ben elhurcolt és munkatáborban meghalt ellenállóról, Jean Moinonról 1946-ban elnevezett utcát az önkormányzat nevezze át Jean et Marie Moinon utcának, megemlékezve a német megszállás ellen harcoló házaspár női tagjáról is. Marie Moinon ugyanis szintén ellenálló volt, amiért 1945-ben a nácik elgázosították Ravensbrükben.

Miután 2012. március 10-én a feleség keresztnevével kiegészült új névtáblát felavatták, az egyesület női tagjai egy olyan műemléket képzeltek el, amely a történelmi igazságtétel fontosságára hívja fel a figyelmet. A Fondation de France közvetítésével találtak rá Gróf Ferencre és Jean-Baptise Naudyra. A művészduó a Nemzetközi Csillagászati Uniónál kezdeményezte két kisbolygó elnevezését az ellenállókról, amelyek szimbólumaként egy breton bányából származó két húsz tonnás, gránittömböt helyeztek el a házaspárról elnevezett utcától pár lépésre található Chalet-parkban. Mintha a két aszteroida egyenesen az égből esett volna oda.

A bolygók elnevezéséért felelős szervezet azonban időközben azzal az indoklással elutasította a kérelmet, hogy politikai vagy katonai okok miatt meghalt emberekről csak haláluk után legalább száz évvel nevezhető el aszteroida. Azaz az alkotás csak 2045-re készülhet el teljesen, amikor a Jean és Marie Moinonról elnevezett égitestek végre ismét és örökre egyesíthetik a háború, a halál, majd a téves történelmi emlékezet miatt szétválasztott házaspárt. Ezért kapta a sziklapár A műemlékre várva 2014-2045 címet. Miután nem valószínű, hogy az egyesület valamennyi tagja élni fog harminc év múlva, már most megírták 2045-re datált újabb kérelmüket, amelyet az avatóünnepség végén a megrendelők, a közvetítők és a művészek is elláttak kézjegyükkel, s azt a műalkotást felavató kerületi polgármester gondjaira bízták. Rémi Féraud ígéretet tett arra, hogy utódát figyelmeztetni fogja a levél elküldésére a Nemzetközi Csillagaszati Uniónak, s az önkormányzat addig is őrizni fogja az ellenállók emlékét.

párizs párizs3 párizs4

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top