+ Építészet

Török pénzből török kút – Pécsett

török

A baranyai megyeszékhely egyetlen török kori kútját építették újjá a közelmúltban Pécsen a török kormány pénzügyi segítségével.

Idrisz baba Kerjela nevű kútját mintegy ötmillió forintos összegből állították vissza eredeti állapotába a Török Nemzetközi Együttműködési és Fejlesztési Ügynökség (Turkish International Cooperation and Development Agency – TIKA) szakembereinek javaslatára a török kormány anyagi áldozatvállalása mellett.

Az 1992-ben alakult TIKA egyik fontos feladata a török kori emlékek felkutatása és gondozása szerte Európában; a szervezet képviselői két esztendeje mérték fel a pécsi török emlékek állapotát, és határoztak arról, hogy közülük több felújításában részt vesznek; az első ilyen Pécs egyetlen török korból ránk maradt kútja, amelyet egy mecseki forrás táplál, s közel négyszáz esztendeje használják.   Páva Zsolt Pécs fideszes polgármestere az újjáépített kút szombati átadóünnepségén azt mondta, a kút Pécs egyik legkedveltebb, a belvároshoz közel eső helyszínén, a Rókus-dombon található, ám az utóbbi évtizedekben állapota leromlott, gondozatlanná vált. Kiemelte: a TIKA és a város példaértékű együttműködése nyomán ez az érték a török korban megkapott arculatát nyerte vissza a lehető leghitelesebb formában.

Sakir Fakili, Törökország nagykövete bejelentette: az egyre erősödő kapcsolatoknak köszönhetően hamarosan török konzulátust nyitnak Pécsen. Az okok között megemlítve hozzátette: a baranyai megyeszékhely Törökország számára a legfontosabb vidéki helyszínnek számít, hiszen a városban koncentráltan vannak jelen a hódoltságból ránk maradt emlékek, ilyen szempontból Pécs a leggazdagabb magyar város.

Elmondta: reményei szerint tovább folytatódnak a pécsi török kori értékek rekonstrukciói a TIKA és a pécsi önkormányzat együttműködésének köszönhetően; ehhez a későbbiekben is megad minden segítséget a nagykövetség, tette hozzá zárásként.

Forrás: MTI

MTI Fotó: Sóki Tamás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top