+ Film

Elhunyt Pavel Landovsky

landovsky

A hatvanas évek második és a hetvenes évek első felének egyik legnépszerűbb cseh színésze Landovsky, és olyan világhírű filmekben játszott, mint Jirí Menzel Oscar-díjas alkotása, a Szigorúan ellenőrzött vonatok

Elhunyt Pavel Landovsky, neves cseh színész,  a Charta 77 egykori emberi jogi mozgalom egyik vezető személyisége – jelentette az iDnes című cseh hírportál szombaton a család közlésére hivatkozva.

Landovsky 78 éves volt, és pénteken este hunyt el Prágában.

A hatvanas évek második és a hetvenes évek első felének egyik legnépszerűbb cseh színésze olyan világhírű filmekben játszott, mint Jirí Menzel Oscar-díjas alkotása, a Szigorúan ellenőrzött vonatok (1966) vagy a Frantisek Vlácil rendezte Markéta Lazarová (1967).

https://www.youtube.com/watch?v=rTpDjxvtw-o

Csehszlovákia 1968-as szovjet megszállása után Landovskyt ellenzéki politikai nézetei és tevékenysége miatt üldözték.

Miután egyik első aláírója és vezetője volt a Václav Havel vezette Charta 77 nevű emberi jogi mozgalomnak, a prágai kommunista rendszer kitiltotta a nyilvános színházi életből, a filmvilágból és Csehszlovákia elhagyására kényszerítette.

Landovsky 1978-ban Ausztriába távozott és a bécsi Burgtheaterben színészként tovább játszott.

Az 1989-es rendszerváltás után visszatért Csehszlovákiába. Bár jó barátja, Václav Havel politikai szerepet is ajánlott neki, azt nem fogadta el, és folytatta sikeres színészi karrierét. Legalább fél tucat filmben kapott nagyobb és népszerű szerepeket.

Pavel Landovsky több sikeres színdarabot és rádiójátékot is írt.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top