+ Ajánló

Egyszerre négy nyelven jelenik meg Vilikovský könyve!

Vilikovský - Esterházy - Lendvay (fotó: Peter Prochazka)

Pozsonyban kerül bemutatásra Pavel Vilikovský könyve – Egy igazi ember története, mely egyazon napon jelenik meg szlovákul, lengyelül, csehül és magyarul.

  • vilikovsky
  • vilikovsky

2014. október 18-án Pozsonyban kerül bemutatásra Pavel Vilikovský könyve – Egy igazi ember története, amely egyazon napon jelenik meg szlovák eredetiben, lengyel, cseh és magyar fordításban.

Nem az a célunk, hogy a Harry Potter-jelenséggel versenyezzünk azzal, hogy egy napon egyszerre négy nyelven jelentetjük meg a könyvet, hanem azt szeretnénk elősegíteni, hogy egyi dőben lehessünk részesei annak az értéknek, amit a könyv képvisel. A nyelv gyakran akadályoz minket ebben, de most ez az akadály elhárul” – jelentette ki Petr Minařík, a cseh Větrné mlýny kiadó főszerkesztője, a projekt egyik résztvevője.

A közös sorozat a K4 nevet viseli. „A könyv mind a négy nyelven K-betűvel kezdődik (Kniha, Könyv, Książka) ezért választottuk ezt a rövidítést, amely összeköti a sorozat egyes könyveit“ mondta Garajszki Margit, Vilikovský magyar fordítója, a projekt értelmi szerzője.

A négy könyv bemutatójára 2014. október 18-án kerül sor Pozsonyban a Régi Vásárcsarnokban 19.30-kor.

Pavel Vilikovský Egy igazi ember története című prózája a K4 közép-európai könyvsorozat első kötete. A K4 könyvsorozat részeként minden évben megjelenik egy szlovák, cseh, magyar vagy lengyel szerző könyve, mégpedig minden országban ugyanazon a napon. A sorozat célja, hogy biztosítsa a közeli, szomszédos, sőt baráti kortárs irodalmak egyidejű élvezetét. Az Egy igazi ember története szlovák eredetiben és magyar fordításban a Kalligram kiadó, csehül a Větrné mlýny, lengyelül a Klimaty kiadó gondozásában jelenik meg.

 

A szerző a nyelvi stilizáció által briliánsan megragadta azt az örök embertípust, aki konformista viselkedésével, józan ítélőképessége hiányában saját magát túlértékelve és nagy ambíciókkal felruházva minden olyan múlt, jelen és jövőbeni társadalom alapja, amely a ’polgári’ jelzőt nem tűzte ki a zászlajára.

Miroslav Zelinský

 

Az igazi ember belső eszmefuttatásai a hatalom és a gyenge jellemű kisember összefonódásának ékes bizonyítékai. Vilikovský prózája a szocializmus és az emberi gyarlóság kézikönyve.

Garajszki Margit

Vilikovský igazi embere közülünk való, valaki a környezetünkből, aki épp most ünnepelte a negyvenedik születésnapját, és akiben hirtelen felébred a vágy, hogy valami maradandót alkosson, esetleg máshogy éljen, mint eddig. Bár negyedévszázaddal ezelőtt más korban éltünk, ez az érzés a mai negyveneseknek is sajátja. Mindenki a maga módján igyekszik vele megbirkózni.

Tomasz Grabiński

vilikovsky

 Pavel Vilikovský-ról korábban itt írtunk.

A Garajszki Margit saját mesekönyvét pedig itt dicsértük, és közöltünk belőle részletet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top