+ művészet & politika

Letiltanák a náci kollaboránst dicsőítő musicalt

Letiltanák a náci kollaboránst dicsőítő musicalt

Juris Millers, a darab producere ellenben nem tartja az előadás feladatának, hogy elítélje vagy felmentse a tömeges lemészárlásban vezető szerepet játszó Herbert Cukursnak.

Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal központ igazgatója, aki egykori nácikat kutat fel, elítélően írt arról, hogy szombaton Lettországban egy olyan musical bemutatóját tartják, amely egy második világháborús náci kollaboránsról szól.

Zuroff Twitter-üzenetében közölte, hogy „mélyen undorító” a Herbert Cukursnak szentelt darab. Lettországban többen nyílt levélben arra szólították fel a kormányt, hogy ítélje el az előadást. Cukurs a harmincas években a repülés egyik úttörőjeként szerzett magának hírnevet, ám a második világháború idején a hírhedt Arajs Kommandó parancsnokhelyettese lett, amely vezető szerepet játszott a zsidók tömeges lemészárlásában Rigában, és aktívan vett részt a Fehéroroszországban élő zsidók megölésében is.

Cukurs a háború után Latin-Amerikában telepedett le, és mivel nem adták ki, nem vonhatták felelősségre bíróság előtt a tömeggyilkosságokért. Cukursszal végül 1968-ban izraeli ügynökök végeztek Uruguayban.  Juris Millers, a vitatott darab producere tagadta, hogy az előadás egy nácit dicsőítene. „Tisztában vagyok vele, hogy a musical provokatív, mert a tragikus lett történelem egy ellentmondásos időszakát idézi fel. Nem az a feladatunk, hogy felmentsük vagy elítéljük Herbert Cukursot. Az a célunk, hogy vitát indítsunk” – mondta egy litván újságnak. A lett külügyminisztérium szóvivője, Karlis Eihenblaums úgy fogalmazott: „teljesen elfogadhatatlan, hogy ilyen embereket hősöknek állítsanak be„. Lettország mindig elítélte a háborús bűnöket, de mióta demokratikus állammá vált, tiszteletben tartja a szólásszabadságot – fűzte hozzá az AFP hírügynökségnek nyilatkozva.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top