+ Film

Brutálisnak ígérkezik az idei Oscar-mezőny

Brutálisnak ígérkezik az idei Oscar-mezőny

Rekordszámú, 83 ország nevezett filmet idén a legjobb idegen nyelvű film kategóriába, köztük számos olyan országgal, amelynek ez az első alkalom. Nehéz kitalálni, Magyarországról idén melyik film indul a díjért…

Rekordszámú, 83 ország nevezett filmet idén a legjobb idegen nyelvű film Oscar-mezőnyébe – közölte pénteken az amerikai filmakadémia, amely szerint először nevezett alkotást a díjra Koszovó, Málta, Mauritánia és Panama.

A díjért versengő filmek között olyan ismert alkotások szerepelnek, mint az idén Arany Pálmával jutalmazott török Téli álom, a szintén Cannes-ban vetített Saint Laurent, amely Franciaországot képviseli, a BAFTA-díjjal kitüntetett Ida a lengyel Pawel Pawlikowskitól és a Friedrich Schiller költő és két nővér szerelmi háromszögéről szóló német Die Geliebten Schwester (A szeretett nővérek).

Magyarország idén Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmjével indul az Oscarért. Tavaly 76 ország küldte el filmjét az amerikai filmakadémiának. A testület olyan alkotások nevezését fogadja el ebben a kategóriában, amelyek játékfilm-hosszúságúak, és az Egyesült Államokon kívül készültek, túlnyomórészt nem angol nyelvű dialógusokkal. Bármely ország nevezhet, de országonként csak egy nevezést fogad el a filmakadémia.  Érdekesség, hogy Nagy-Britannia egy török nyelvű filmet, a Little Happiness című alkotást küldte, Ausztrália a Charlie’s Country című produkciót, amit részben egy bennszülött dialektusban forgattak. A Fülöp-szigeteki nevezés, a Norte, the End of History pedig több mint négy óráig tart.

A filmakadémia a 83 nevezett alkotást januárra szűkíti le 9 filmre, majd ezek közül kerül ki a kategória öt jelöltje. Az Oscar-jelölteket január 15-én ismertetik.  A díjakat 2015. február 22-én adják át 87. alkalommal. Tavaly az olasz Paolo Sorrentino A nagy szépség című munkája nyerte a legjobb idegen nyelvű film kategóriát.

A BBC News emlékeztetett arra, hogy az amerikai filmakadémia által szeptemberben elfogadott szabálymódosításnak köszönhetően a kategória Oscar-díjára ettől kezdve a nevező ország neve mellé a győztes alkotás rendezőjének nevét is rávésik. A legjobb idegen nyelvű Oscar-kategória 1947-ben történt bevezetése óta Olaszország kapta meg legtöbbször a díjat: 14 alkalommal részesült olasz alkotás az elismerésben.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top