+ Irodalom

Videón a kettős gyerekgyilkosság

Amikor egy sikerkönyv történetének középpontjában videóra rögzített gyerekgyilkosság áll, elgondolkodunk, mit is értsünk azon, hogy szépirodalom.

Mit teszünk, ha egy baráti hétvége nyugalmába egyszer csak betör az iszonyat? Kizárjuk a látóterünkből? Vagy éppen kokettálunk vele? Netán stílusosan megtébolyodunk? És ha a téboly eleve itt van köztünk, bennünk?

Az osztrák Thomas Glavinic szépirodalmi igényű pszichothrillere először jelenik meg magyar nyelven.

A bécsi Wagner házaspár húsvétkor meglátogatja stájerországi barátait. Röviddel Wagnerék megérkezése után bukkannak fel az első, bizonytalan híresztelések a médiában arról, hogy a házigazdák lakóhelyének közelében kettős gyerekgyilkosság történt. Nem sokkal később kiderül az is, a tettes videóra rögzítette a gyilkosságokat, és a videofelvételt lejátssza az egyiknémet kereskedelmi televízió…

Glavinic nem kioktat vagy prédikál, hanem roppant szórakoztató módon – azt akarja kiprovokálni az olvasóból, hogy ő maga gondolkodjon el többek között arról, mit is jelent voltaképpen a polgári „normalitás”, miképpen lehet feldolgozni a józan ésszel fölfoghatatlant, illetve hogyan lehet épeszűnek maradni a posztmodern médiatársadalomban.

Thomas Glavinic az osztrák irodalmat jelentősen formáló fiatal írónemzedék tagja. Részt vett többek között olyan újító jellegű megmozdulásokban, mint a budapesti Szépművészeti Múzeum, a wrocławi Nemzeti Múzeum és a bécsi Kunsthistorisches Museum együttműködésében 2013-ban létrejött „Ganymed Goes Europe” projekt, amelyben az alkotók felkértek tizenkét ismert magyar és külföldi szerzőt – köztük Thomas Glavinic-ot is – új szövegek megalkotására egy-egy inspiráló festmény alapján.

takkiwrites.com

Thomas Glavinic, Fotó: takkiwrites.com

A 2001-ben megjelent A kamerás gyilkos című bűnügyi regény hozta meg Glavinic számára az igazi áttörést, amivel elnyerte a kritikusok elismerését és a Friedrich Glauser-díjat. Az Európa Könyvkiadó gondozásában korábban már megjelent a szerző A vágyak élete című műve, amely groteszk és szürreális, szép és kegyetlen könyv, az álmok szenvtelen pontosságával beszél a vágy, a szorongás, a szerelem és a bűn természetéről.

A kamerás gyilkos alapján osztrák–magyar–svájci koprodukcióban Pejó Róbert forgatott filmet Gryllus Dorka főszereplésével, amelyet a 2010-es filmszemlén mutattak be Magyarországon. A kamerás gyilkos 2014 márciusának végén, Kurdi Imre fordításában jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában.

A kamerás gyilkos című könyvet 2014. október 17-én, pénteken 18 órakor az Alexandra Pódiumon mutatja be az Európa Könyvkiadó Thomas Glavinic, Bajomi-Lázár Péter médiakutató, a regényt fordító Kurdi Imre részvételével, a beszélgetés moderátora Barna Imre, az Európa Könyvkiadó főmunkatársa lesz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top