+ Parasztvakítás blog

Undorító a román válogatott himnusza?

Az, aki a szöveget szerezte, intellektuális szempontból nagyon, nagyon szegény ember volt. Elküldeném Angliába, hogy meghallgassa egyes labdarúgócsapatok himnuszát. Tényleg azt hiszem, hogy még Afrikában is ihletettebb himnuszokat találhatna, mint amilyen Románia válogatottjáé.

Fasiszta buzdítás a román futball válogatott új himnuszában. A román labdarúgás vezetői úgy vélték, a nemzeti teljesítményhiánynak ilyenfajta „lökésre” van szüksége, hogy elérje a továbbjutást.

A jurnalul.ro cikkében ír arról, hogy a FIFA és az UEFA akár ki is zárhatja Romániát a nemzetközi versenyekből. Tudniillik a Román Labdarúgó Szövetség (FRF a fórum hivatalos oldalán hétfőn tették közzé a nemzeti válogatott új himnuszát, az Iris együttes szerzeményét.

A himnusz egyik fő refrénje az, hogy:

Vagy győztök, vagy meghaltok!

A nyilvánvaló túlzáson, és azon a kamikaze-beütésen túl, amit egy olyan sportághoz rendelnek, amelynek (a legtöbb sportághoz hasonlóan) semmi köze nincsen az élethez és a halálhoz, a kérdéses szlogen Benito Mussolini fasiszta vezető 76 évvel ezelőtt – egy hasonlóan híres világbajnoksági döntő előtt – megfogalmazott buzdítását másolja – írja a kolozsvaros.ro.

A labdarúgás történetének ismerői bizonyára emlékeznek arra az 1938-as epizódra, amely a franciaországi Világkupa döntője, a párizsi Stade de Colombes-ban lezajlott Olaszország–Magyarország mérkőzés előtt történt. Mussolini fasiszta diktátor, nem sokkal az összecsapás előtt küldte a Vittorio Pozzo edző által irányított olasz játékosoknak híres üzenetét: „Vincere o morire!” („Vagy győzünk, vagy meghalunk!”).

Mint a fenti ábra is mutatja, az olaszok, legnagyobb szerencséjükre, 4–2-re megnyerték a döntőt, ezzel elégedetté téve a fasiszta vezetőt, akinek üzenete akkoriban bejárta a világot. 76 évvel később a román labdarúgás vezetői úgy vélték, a nemzeti teljesítményhiánynak ilyenfajta „lökésre” van szüksége, hogy elérje a továbbjutást.

Mit kockáztat a román labdarúgás? Az UEFA nemrég megbüntette a Steauat néhány szórványos rasszista skandálás miatt, amelyek következményeit utólag megszenvedte az európai versenyek egyes mérkőzésein. Közismert, hogy mind az európai, mind a világfórum rendkívül érzékeny a labdarúgás és a rasszizmus, a fasizmus, a szélsőségesség közötti ilyenfajta kapcsolatokra, a baklövéseket pedig rendkívül szigorúan büntetik, az európai versenyekből meghatározott időre szóló kitiltást is beleértve. Ennek megfelelően a Román Labdarúgó Szövetség kemény reakciók megjelenését kockáztatja.

Bárhogy is legyen, a pár másodperces himnusz, a Mussolini-féle buzdítással együtt bármikor meghallgatható.

A kolozsvaros.ro 2014. augusztus 28-án adott hírt az új futball-himnuszról. Az ügy azóta is heves vitákat váltott ki (nem csak futballista körökban) Ma szintén a kolozsvaros.ro portálon ismét felkerült egy hír az üggyel kapcsolatban. Bölöni László romániai magyar labdarúgó, edző az Adevărul napilapnak beszélt arról egyebek mellett, hogy mit gondol erről a darabról. Azon túlmenően, hogy undorodik tőle. Idézzük:

Az, aki a szöveget szerezte, intellektuális szempontból nagyon, nagyon szegény ember volt. Elküldeném Angliába, hogy meghallgassa egyes labdarúgócsapatok himnuszát. Tényleg azt hiszem, hogy még Afrikában is ihletettebb himnuszokat találhatna, mint amilyen Románia válogatottjáé.

De azt tudnia kell, hogy a himnusz szövegét a híres Iris együttes írta…

Nem érdekel. Akkor is ez lenne a véleményem, ha a Beatles szerezte volna a himnuszt. Nem hallottam az Irisről, de ez talán az én hibám, mert több éve nem élek Romániában, és különben is Leonard Cohent hallgatok.

Az Iris tagjai azt állítják, hogy e verssort a szurkolók képviselőinek külön kérésére írták bele.

Azt hiszem, az Iris tagjai minden áron hírnevet akartak szerezni. De nem az Iris-szel van gond, hanem azokkal, akik ezt elfogadták. Mindenhol vannak ostobák, Romániában is, Magyarországon is, Németországban is, Zambiában is. De miért kellene a 21. században is a gyűlöletnek és a hülyeségnek uralkodnia?

Úgy gondolja, hogy a szombati mérkőzésen a lelátókon esetleg kialakuló incidenseket egy ilyenfajta provokatív himnusz rovására is lehet írni?

Nem. Ha incidensek lesznek, akkor majd a bozgorok lesznek a hibásak, akiknek el kell tűnniük az országból…

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top