+ Tudomány

Tudtad, hogy ez is egy lehetséges természeti csapás?

napvihar

Ha központi transzformátorok károsodnának, egyes fogyasztók 16 naptól akár két évig is áram nélkül maradhatnának, az ebből származó gazdasági kár dollármilliárdokban lenne mérhető.

Űridőjárás-előrejelző központ nyílt szerdán az angliai Exeterben.

A Meteorológiai Hivatal Űridőjárási Központját (Met Office Space Weather Operations Centre) azért hozták létre, hogy megóvják Nagy-Britannia gazdaságát és infrastruktúráját az űrbeli időjárási események okozta károktól – adta hírül a BBC.

Az űrmeteorológiai szolgálat

létrehozását 2011-ben határozták el, amikor a brit kormány a napviharokat is felvette a lehetséges természeti csapások közé, a Nemzeti Kockázatregiszterbe.

A Nap tevékenységének romboló hatása lehet a Földön: a legerősebb napkitörések tönkre tehetik a műholdakat, az elektromos hálózatot és a rádiós távközlést. Sok éve űridőjárás előrejelzésével foglalkozó brit és amerikai szakemberekkel a központ már hetek óta működik, a szerdai esemény a hivatalos megnyitó volt, melyet Greg Clark egyetem-, tudomány- és városügyi miniszter vezetett.

A brit Nemzeti Kockázatregiszter szerint a napviharok – az influenza és az izlandi vulkánkitörések mellett – a legkomolyabb fenyegetések közé tartoznak, mert jelentős zavart tudnak kelteni a gazdaságban. Az űridőjárást régóta fontos kérdésnek tekintik, ám szakértők szerint a modern társadalmat egyre nagyobb technológiai függősége még sebezhetőbbé teszi a Nap tevékenységével szemben. A kitöréseknek igen sokféleképpen károsíthatják az infrastruktúrát.

Egy óriás napvihar hatalmas

erejű áramot kelthet az elektromos hálózatban, ez órákig, napokig tartó áramszünetet okozhat. A különösen nagy 1859-es kitörés óriási csapást mért a Föld mágneses mezejére, azt mondják, olyan ereje volt, hogy egyes távíróállomásokon tüzet okoztak a vezetékek.

A londoni Lloyds biztosító 2012-es vizsgálata felmérte, mi történne az amerikai elektromos vezetékekkel, ha hasonló vihar törne ki. Ha központi transzformátorok károsodnának, egyes fogyasztók 16 naptól akár két évig is áram nélkül maradhatnának, az ebből származó gazdasági kár dollármilliárdokban lenne mérhető.

Az első nagy-britanniai űridőjárási előrejelző szolgálatot az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) segítségével hozták létre, mely a coloradói Boulderben már működtet egy hasonló központot, a Space Weather Prediction Centert (SWPC).

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top