+ Irodalom

A világhírű író kamaszkori műveire bukkantak

truman capote

Az Egyesült Államokban az amerikanisztikai kutatás még nem vetette rá magát, talán azért, mert nem elég régen halt meg, vagy egyszerűen csak túl populáris volt.

A világhírű amerikai író, Truman Capote eddig ismeretlen kamaszkori műveire bukkantak New Yorkban – közölte a Die Zeit című német napilap online kiadása.

A feltárt alkotások gerincét 20 elbeszélés alkotja, de egy tucat vers is található közöttük. Capote 14 és 17 éves kora között írta a műveket, amelyek egy része annak idején megjelent az iskolai újságban, a legtöbbet azonban még sohasem publikálták.

Már ezekben a korai írásokban

is központi szerepet játszanak azok a témák – magány, szerelem, bűntettek és múlandóság -, amelyek az író későbbi életművét meghatározzák. Sok közülük a déli államokban játszódik, ahol Capote gyermekkorát töltötte.

Peter Haag, a zürichi Kein & Aber Kiadó alapítója és felesége, Anuschka Roshani, a kiadónál megjelent Capote-összkiadás szerkesztője eredetileg az író Meghallgatott imák című regényének elveszett fejezetei után kutatott a New York-i Public Libraryben tárolt hagyatékban, amikor véletlenül rátaláltak az ismeretlen művekre.

A Die Zeit kérdésére,

hogyan történhetett, hogy egy ilyen kincs 30 évig észrevétlenül hevert egy könyvtárban, Anuschka Roshani a könyvtárak anyagi gondjai mellett arra hivatkozott, hogy az Egyesült Államokban az amerikanisztikai kutatás „még nem vetette rá magát” Capote-ra, „talán azért, mert nem elég régen halt meg, vagy egyszerűen csak túl populáris volt”.

Haag és Roshani arról is beszélt a Zeitnak, hogy folytatni fogják a kutakodást Capote további, még ismeretlen művei után. A most megtalált elbeszélések közül négy a Die Zeit csütörtökön megjelenő számában már olvasható lesz, az összes írás pedig jövőre jelenhet meg könyv formájában, angolul a Random House, németül a Kein & Aber gondozásában.

Truman Capote (1924-1984)

kora egyik legkiemelkedőbb amerikai írójának számít, magyarul is számos műve megjelent az 1960-as évektől kezdve, köztük a Hidegvérrel és az Álom luxuskivitelben. Műveiből több mint 20 film készült.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top