+ Irodalom

Menekültekről és különcökről szól az idei díjazott regény

seiler

A regény középpontjában a menekültek egy csoportja áll, akik a Hiddensee-n vendéglátóhelyet üzemeltetnek. Seiler akkoriban maga is mosogatófiúként dolgozott a szigeten.

Lutz Seiler kapta az idei Német Könyvdíjat, Kruso című regényért. Seiler líraian és érzékenyen, már-már mágiákusá váló nyelven ábrázolta 1989 nyarát a Hiddensee-n, így indokolta döntését a zsűri, amely hétfő este tette közzé döntését Frankfurtban.

Az Ostsee szigete a rendszerváltás alatt sokak számára volt gyülekezőhely. Az „eltűnés előudvara”- Hidensee akkoriban a különcök, másként gondolkodók, szabadságkeresők és NSZK-menekültek gyűjtőhelye volt. Erre építette Seiler a címszereplő Kruso és a fiatal mosogatófiú, Edgar robinzonádját.

A regény középpontjában a menekültek egy csoportja áll, akik a Hiddensee-n vendéglátóhelyet üzemeltetnek. Seiler akkoriban maga is mosogatófiúként dolgozott a szigeten. Kruso egyúttal Requiem az összes menekültért, akik akkoriban meghaltak a szigeten – indokolja döntését a zsűri.

A Könyvdíj utolsó körében már csak hat regény állt a megmérettetés elé. A Shortlist-en Seiler mellett Angelika Klüssendorf April, Thomas Hettche Pfaueninsel, Gertrud Lautenegger Panischer Flüchtling és Heinrich Steinfest Der Allesforscher című regényét találhatjuk.

A Német Könyvdíjat 2005-ben alapította a Német Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (Börsenverein des Deutschen Buchhandels) az év legjobb német nyelvű regényének.

Az angol Man Booker-díj és a francia Goncourt-díj mintájára létrehozott Német Könyvdíjra német, osztrák és svájci kiadók nevezhetik be az előző év októberétől megjelent legfeljebb 2-2 kötetüket. A díj nyertese 25.000 eurót, további öt döntős, vagyis a „rövid lista” tagjai 2500-2500 eurót kapnak. A díjat a Franfurti Könyvvásár megnyitójának előestéjén szokták átadni.

Tavaly Teresia Mora kapta A szörnyeteg című regényéért. Az első díjazott Arno Geiger Jól vagyunk című regénye volt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top