+ Képzőművészet

Ezt hagyta országának örökül a néhai miniszterelnök

churchill

Nemzeti tulajdonba kerülhetnek, mivel a néhai miniszterelnök legfiatalabb lánygyermekének idén májusban bekövetkezett halálát követően a család az államnak ajánlotta fel őket.

Nemzeti tulajdonba kerülhet Sir Winston Churchill harmincnyolc festménye, mivel a néhai brit miniszterelnök legfiatalabb lánygyermekének idén májusban bekövetkezett halálát követően a család az államnak ajánlotta fel a műkincseket.

Az érintett képek többsége Churchill egykori délkelet-angliai családi házában található. A politikus több mint negyven évig élt a Kent grófságbeli Chartwellben: 1922-től egészen halálának évéig, 1965-ig. Az épületben működő múzeum 1966-ban nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt, és az alkotásokat azóta láthatják a látogatók.

Lady Mary Soames, Churchill idén májusban elhunyt

legfiatalabb gyermeke végakaratában azon kívánságának adott hangot, hogy a festmények maradjanak a múzeumban. David Coombs művészettörténész „komoly történelmi és művészi jelentőséggel bíró nemzeti kincsként” írta le a festményeket.

A Churchill-család az örökösödési adó megváltásaként ajánlotta fel a képeket az államnak. A brit kormány döntése, miszerint elfogadja-e az ajánlatot, jövőre várható – adta hírül a BBC News.

Az alkotások Churchill magánéletének pillanatait

örökítik meg: meghitt családi jelenetek köszönnek vissza a vásznakról és a festmények a néhai politikus kertek és külföldi, különösképpen franciaországi nyaralások iránti rajongásáról árulkodnak. „Churchill olyan oldalát mutatják meg, amelyet csak nagyon ritkán láthat a nagyközönség” – mondta a művészettörténész.

Churchill negyvenévesen fedezte fel magának a festészetet, és azután ritkán indult útnak festőkészlete nélkül. Az alkotás segített neki a kikapcsolódásban. „Olyan barát ő, aki nem áll elő indokolatlan követeléssekkel” – írta egyszer a politikus, aki több mint 500 képet festett. Alkotásai a világ különböző részein működő múzeumokban vannak kiállítva és magángyűjteményeket is gazdagítanak.

Churchill gyakran ajándékként és elismerése jeleként

osztogatta alkotásait. Roosevelt elnöknek adta Marrákes híres mecsetéről készített festményét – egyetlen képét, amelyet a második világháború során festett -, de Trumant és Eisenhowert is megajándékozta Marrákes egy-egy látképével.

A politikus autodidakta módon tanult festeni. „Amikor jó volt, akkor nagyon, nagyon jó volt. Olykor azonban nem igazán sikerült neki” – mondta Coombs, hozzátéve, hogy Churchillnek a táj- és a tengert ábrázoló képek voltak az erősségei, nem az emberek.

Végakaratában Lady Soames a cambridge-i Churchill College archívumára hagyományozta személyes iratait, amelyeket oktatási és kutatási célokra fognak használni. Az asszony személyes tárgyainak egy részét elárverezik a Sotheby’s aukciósház decemberre meghirdetett londoni aukcióján.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top