+ Képzőművészet

Eladó a történelem egyik legizgalmasabb relikviája – fotó

tescheni

Az azóta is a Breuteil család tulajdonát képező asztalt 12,5 millió euróért kínálja eladásra a Kugel Galéria.

Adományokból készül megvásárolni a párizsi Louvre az ötvösművészet egyik remekművét, az úgynevezett Tescheni Asztalt, amelyen 1779-ben aláírták a Habsburg Birodalom és a porosz-szász szövetség közötti háborút lezáró békeszerződést.

Az aranyozott bronzból készült, egy méter magas, gazdagon díszített kisasztal 70 centiméter hosszú ovális lapjába 128, számozott színes ékkövet illesztettek, a mozaikok között pedig a béke allegóriáit ábrázoló porcelánképek láthatók. A mestermunkához egy füzet is tartozik, amelyben 1780-ban a kövek nevét és származási helyet rögzítették, valamennyi Szászország geológiailag gazdag vidékéről származik.

A különleges alkotás Johann-Christian Neuber drezdai ötvösmesternek a munkája, aki a világ legjelentősebb múzeumaiban őrzött, elsősorban drágakövekkel díszített dobozkáiról ismert.

Az asztalt III. Frigyes Ágost Szászország választófejedelme

ajándékozta Breteuil bárónak, Franciaország bécsi nagykövetének, amiért az 1778-79-es bajor örökösödési háborúban közvetített a felek között. A háborúskodást a Franciaország és Oroszország közvetítésével a sziléziai Tescenben (a mai Cieszyn Lengyelország déli részén) 1779. május 13-án aláírt békeszerződés zárta le, amelynek értelmében Ausztriának le kellett mondania szerzeményeiről, el kellett ismernie az egyesített Pfalzi és Bajor Választófejedelemséget, cserébe megkapta az Inn-négyszöget.

tescheni

Az azóta is a Breuteil család tulajdonát képező asztalt 12,5 millió euróért kínálja eladásra a Kugel Galéria. A Louvre részben saját forrásaiból kívánja finanszírozni a remekmű megvásárlását, a jegybevételek 20 százalékát ugyanis új műtárgyak beszerzésére fordítja. Ezenkívül a mecénásaitól, a Louvre Baráti Társaságától és magánszemélyektől is remél támogatást, mintegy egymillió eurós összegben. Az adományokat 2015. január 31-ig lehet felajánlani.

Legutóbb tavaly rendezett adománygyűjtést

a világ egyik leglátogatottabb múzeuma a gyűjtemény egyik legnagyobb mesterműve, a Szamothrakéi Niké restaurálására. A négy hónapig tartó Mindenki mecénás elnevezésű akcióban egymillió euró adományt ajánlott fel 6700 magánszemély. A felajánlások összege 1-től 8500 euróig terjedt, a legtöbben 50 eurót küldtek.

Adományoknak köszönhetően vásárolta meg 2010-ben a Louvre A három grácia című Lucas Cranach-remekművet, restaurált 2011-ben két egyiptomi épületrészt, amelyek az azóta megnyílt Iszlám Művészetek szárnyban tekinthetők meg, 2012-ben pedig két elefántcsontból készült középkori szobrot tudott ily módon megvásárolni a párizsi múzeum.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top