+ Irodalom

Tudod, mi az élet gyönyörűsége?

kafka, ember

És ha azt mondjuk, hogy még Kafka szerelméhez és utolsó éveihez is köze van? Az író maga válaszol a kérdésre.

Az Irodalmi ősz programsorozat keretében mutatja be legújabb regényét Michael Kumpfmüller. A Goethe Intézet meghívására Magyarországra látogató író első magyar nyelven megjelent, Az élet gyönyörűsége c. könyve történeti hűséggel igyekszik bemutatni a tüdőbeteg Franz Kafka utolsó szerelmének történetét. A könyv a Libri Kiadó gondozásában jelent meg. 2014. október 14.-én Budapesten, október 15.-én pedig Debrecenben lehet találkozni az íróval.

Michael Kumpfmüller 1961-ben született Münchenben, 1986 óta él Berlinben. Egyetemi tanulmányai mellett kezdett el szabadúszó újságíróként dolgozni. Az írásaiban központi szerepet kaptak a társadalmat érzékenyen érintő kérdések, mint a vallási, a háborús és a munkaerő-piaci témák. Első, élénk visszhangot kiváltó, Kelet-Nyugat témájú könyve 2000-ben jelent meg, „Hampels Fluchten” címmel. Ezt követte a 2003-ban egy megtörtént bűntény alapján írt regénye, a „Durst”. Harmadik kötetét, a „Nachricht an alle” c. társadalmi regényt, Alfred Döblin-díjjal jutalmazták. Michael Kumpfmüller a Goethe-Institut jóvoltából már másodszor jár Magyarországon. 2013-ban, a Libri Kiadó gondozásában megjelent Az élet gyönyörűsége – Kafka utolsó szerelme c. könyve az első, amelyet Nádori Lídia fordító jóvoltából magyar nyelven is olvashat a közönség. A budapesti író-olvasó találkozó moderátora Forgách András lesz, aki Szemző Tiborral együtt, 2008-ban kezdte el feldolgozni Kafka életének utolsó hónapjait. Gyűjtőmunkájuk középpontjában Kafka levelezései, illetve Dóra Diamant és Klopstock Róbert visszaemlékezései állnak, melyből rádiójátékot, koncerttel egybekötött filmvetítést és kisjátékfilmet is láthatott már a közönség.

Röviden a könyvről:

Még ma is óriási mítosza van Franz Kafkának, aki írói hírnevéért alighanem igen boldogtalan élettel fizetett. Michael Kumpfmüller azonban derűs, szinte vidám színben láttatja a híres költőt, egy olyan embert rajzol meg szeretetteljesen és gyengéden, aki életének utolsó évében találja meg a nagy szerelmet, és veszi saját kezébe az életét, mielőtt még túl késő lenne. A költőként csak a beavatottak előtt ismert, tüdőbeteg Franz Kafka 1923 nyarán egy keleti-tengeri fürdőhelyen ismeri meg a 25 éves Dora Diamant szakácsnőt. Kafka pár hét leforgása alatt olyat tesz, amit addig lehetetlennek tartott: az együttélés mellett dönt, Berlinben összeköltözik a lánnyal és együtt próbálnak boldogulni a hiperinflációtól sújtott weimari köztársaság kiszámíthatatlan viszonyai között. A napról napra felfelé kúszó árak, a folyton változó albérletek és a szülők bizalmatlansága ellenére, néhány naptól eltekintve egészen Kafka 1924 júniusában bekövetkező haláláig, többé nem válnak el egymástól.

Ebből az igaz történetből Michael Kumpfmüller finom érzékkel, egy első rangú, valósághű szerelmi regényt írt. Jól ismeri Kafka naplóit, leveleit, utolsó írásait, és gyengéden beleszövi őket a regénybe. De éppoly gondos figyelmet szentel Dorának is, annak, ahogy a szerelmes fiatal nő a talányos, haldokló szerelmét látja. Így születik meg Michael Kumpfmüller mélyen megindító parabolája életről és szerelemről, írásról és halálról.

Igen jól elgondolható, hogy az élet gyönyörűsége ott található készenlétben mindenki körül, a maga egész gazdagságával, de elfüggönyözve, mélyen, láthatatlanul, nagyon messze. De ott van, nem ellenségesen, nem idegenkedve, nem süketen. Ha az igazi nevén szólítja az ember, a megfelelő szóval, akkor jön is. Ez a varázslat lényege: nem teremt, hanem szólítja.

/Kafka: Naplók, 1921./

Budapesti író-olvasó találkozó időpontja: 2014. október 14., 18:00 óra
Helyszín: Goethe-Institut, 1092 Budapest, Ráday u. 58.
Moderátor: Forgách András

Debreceni író-olvasó találkozó időpontja: 2014. október 15., 16:30 óra
Helyszín: Benedek Elek Könyvtár, 4024 Debrecen, Piac u. 68.
Moderátor: Forgách András

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top