+ Építészet

Ilyen az üveggel borított Eiffel-torony

eiffel-torony

Az első látogatók hihetetlen és félelmetes élménynek nevezték a levegőben való sétát.

Látványos üvegpadlót és a mozgássérültek számára is teljesen megközelíthető környezetkímélő tereket kapott a párizsi Eiffel-torony első szintje.

A világ leglátogatottabb fizetős turistalátványosságának teljesen felújították és átalakították az 57 méteres magasságban lévő első szintjét, ahol eddig kevés látogató állt meg.

A Moatti-Riviere építésziroda tervei alapján 30 millió eurós (kb. 9,15 milliárd forintos) költséggel megvalósult felújítás legjelentősebb újdonsága a torony egy-egy részén padlózatként lefektetett átlátszó üveglap, amely szédületes látvány nyújt a talaj felé. Az átlátszó hatást erősíti, hogy lebontották és teljesen újjáépítették a két pavilont is, amelyek biztonsági kerítéseit üvegfalra cserélték.

eiffel-toronyAz Anne Hidalgo párizsi főpolgármestere által hétfőn felavatott új első szinten a látogatók egy része még távol tartja magát az üvegpadlózattól, a gyerekek viszont lelkesen és félelem nélkül futkároznak a Szajnára és Párizsra elképesztő látvány nyújtó üvegfelületen. A városvezető is beismerte az avatóünnepségen, hogy egy kicsit félt, amikor a szeptember végi műszaki átadáson először végigsétált az üvegpadlózaton. Az első látogatók „hihetetlen és félelmetes” élménynek nevezték a levegőben való sétát.

A két évig tartó felújítási munkálatok egyik fő célja az volt, hogy a látogatók ezentúl az első szinten is megálljanak, és ne csak a feljebb lévő kilátópontokról tekintsék meg a várost. A pavilonokban található luxusétterem és üzletek is megújultak, megközelíthetővé váltak mozgáskorlátozottak számára is, valamint modernizálták az építmény energiaellátását is.

eiffel-toronyAz újonnan felszerelt négy napelem a pavilonokban használt meleg víz felét tudja fűteni, és egy esővíz-tározót is felszereltek, amely a mosdók vízellátásában segít.

Az 1889-ben megnyílt Eiffel-torony naponta 25-30 ezer látogatót fogad a hét minden napján, amely évente hétmillió embert jelent, 85 százalékuk külföldi turista. A francia nevezetességet a világ egyik legsűrűbben látogatott építményének tartják, 2013-ban 73 millió eurós forgalmat bonyolított le.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top