+ Tudósítás

Menzától unikornisokon át a nindzsákig – Megvannak a Gombold újra! nyertesei

A Central European Fashion Days legjobban várt eseménye tagadhatatlanul is a Gombold újra! döntője volt, amin háromszor tízezer eurót nyertek a kiválasztottak. Mondjuk is, mutatjuk is, mit láttunk, előre leszögezve: lehet, hogy nem értünk a divathoz.

A Central European Fashion Days legjobban várt eseménye tagadhatatlanul is a Gombold újra! döntője volt, amin háromszor tízezer eurót nyertek a kiválasztottak. Mondjuk is, mutatjuk is, mit láttunk, előre leszögezve: lehet, hogy nem értünk a divathoz. Köszönjük a fotókat Geberle Bercinek.

Talán le kell tennünk

néhány alapvetést, hogy miről is szól ez a cikk pontosan, mielőtt beleaprítunk. A Central European Fashion Days lexikoni definíció szerint az az október 3-4-én megrendezett programsorozat, amely a közép-európai régió (ezen belül is a visegrádi országok: Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország) legnagyobb divateseménye. A koncepció 2011-ben nőtte ki magát, vagyis inkább köré nőtte magát a Gombold újra! nevű divattervezői pályázathoz. A kétnapos, divatbemutatókkal, interjúkkal, kiállításokkal és workshoppokal tűzdelt esemény fő attrakciója a szombat este megrendezett Gombold újra! fináléja és azt követő eredményhirdetése volt. A versenyre első körben 189-en adták be a pályázatukat, melyben dupla rosta után végül 19-en maradtak erra a végső döntőre a négy ország divattervezőpalántái.

cefd

Angolszlengesen mondva hatalmas buzz volt az este körül: a Városligeti műjégpályán felhúzott termetes, fekete kifutósátor előtt kigyózó sorokban álltak a fashioniszta érdeklődők, ki-ki az alkalomhoz illő Chanel koktélruhában vagy épp Ralph Lauren szettben fagyoskodva, esőálló sminkben. Végül pár eligazításbeli és koordinációs fiaskó után végülis ötven perc késéssel elkezdődött a tizenkilenc döntős kollekcióit reprezentáló divatbemutató. Az egyórás showt országunk huszonhét éves divatnagykövete, Mihalik Enikő nyitotta meg (akire büszkék vagyunk! Milyen szép! Mennyi mindent elért! Mert… milyen szép!) drámai vörös ruhában, magabiztosan végiglibegve a kifutón.

2014-10-04_geberleberci_central_european_fashion_days_gombold_ujra_001

A bemutatóhoz végig élő DJ (furcsa egy összetétel, ízlelgetjük) keverte a számokat, meglepően jó esztétikai és audióérzékkel: minden szám kifejezetten jól passzolt az éppen haladó kollekciókhoz. A ruhák közt láttunk hideget-meleget-forrót-langyosat és unikornisosat is. Olyat, ami inkább volt díszlet semmint ruha, olyat, ami erkölcsi és indetitásbeli kérdéseket is felkavarhatott (szerintem valahányas karikával kellett volna ellátni a rózsaszín kabátban belépő metálhajú fiút és nem a metálhaj miatt) lázadó darabokat, kreatív formabontásokat, és még olyat is, ami letisztultságával és kiforrottságával egész iránymutatónak tűnt.

2014-10-04_geberleberci_central_european_fashion_days_gombold_ujra_056 2014-10-04_geberleberci_central_european_fashion_days_gombold_ujra_055 2014-10-04_geberleberci_central_european_fashion_days_gombold_ujra_048 2014-10-04_geberleberci_central_european_fashion_days_gombold_ujra_082 2014-10-04_geberleberci_central_european_fashion_days_gombold_ujra_026 2014-10-04_geberleberci_central_european_fashion_days_gombold_ujra_084 2014-10-04_geberleberci_central_european_fashion_days_gombold_ujra_081

Végül csak egy maradhat jeligére kiosztották a három díjat. A kiegészítő kategóriában Balázs Viola és Szécsi Tamás menzakoszt által inspirált, ételeket grafikákon ábrázoló kendői nyertek tízezer eurós kezdőtőkét.

2014-10-04_geberleberci_central_european_fashion_days_gombold_ujra_043 2014-10-04_geberleberci_central_european_fashion_days_gombold_ujra_045

Öltözék kategóriában a lengyel Domi Grzybek győzött (újabb tízezer euró), aki elméletileg szülővárosának Bialystoknak a régi, furcsa-kopott házaiból inspirálódott. Szakavatatlan szemünk szerint vagy egy vattacukros-csillámpónis trip van a ruhák mögött vagy csak simán szivárvány hányt rájuk egy unikornis. De bátor és egyéni ruhák, ez tény.

2014-10-04_geberleberci_central_european_fashion_days_gombold_ujra_031 2014-10-04_geberleberci_central_european_fashion_days_gombold_ujra_033 2014-10-04_geberleberci_central_european_fashion_days_gombold_ujra_032 2014-10-04_geberleberci_central_european_fashion_days_gombold_ujra_034

A Design Terminál tízezer eurós különdíját és mentori programját pedig a November névre keresztelt magyar tervezőtrió (Hársfalvi Réka, Schütz Nikolett és Szenteczki Boldizsár) vihette haza hatalmas kapucnis, kissé arabos arceltakarós férfikollekciójával, ami még emelett nindzsákra meg sötét ruhás harcosokra is emlékeztetett minket. A tervezők szerint a darabokat a csehszlovák bársonyos forradalom inspirálta, valamint a közelmúltbéli lázadások.

2014-10-04_geberleberci_central_european_fashion_days_gombold_ujra_087 2014-10-04_geberleberci_central_european_fashion_days_gombold_ujra_088 2014-10-04_geberleberci_central_european_fashion_days_gombold_ujra_089 2014-10-04_geberleberci_central_european_fashion_days_gombold_ujra_090

Tehát idén is lezárult, méghozzá hatalmas érdeklődéstől fényövezve a CE Fashion Days és a Gombold újra! verseny, úgyhogy nem kérdéses: jövőre újra fogjuk gombolni felkiáltójel ! .

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top