+ Tudomány

Ez a faj uralta a bolygónkat 220 millió évvel ezelőtt

Ez a faj uralta a bolygónkat 220 millió évvel ezelőtt - krokodil

Az amerikai paleontológusok által CT-felvételek segítségével dokumentált több száz millió éves hüllőpárbaj cáfolni látszik a tudomány eddigi álláspontját.

Amerikai paleontológusok 220 millió évvel ezelőtti hüllőpárbajt dokumentáltak, kutatásaikról a Naturwissenschaften német tudományos folyóiratban számoltak be.

A dinoszauruszkor hajnalán óriási testméretű hüllők, a mai krokodilok távoli ősei uralták bolygónkat. Egyes fajaik a szárazföldön éltek, mások a vizeket népesítették be, s az általánosan elfogadott nézet szerint e területfelosztásnak köszönhetően nemigen támadták egymást. Ezeket az elméleteket látszik cáfolni a Tennessee-i Egyetem kutatói által egy óriáshüllő combcsontjában felfedezett fog – olvasható az EurekAlert hírportálon.

A lelet tanúsága szerint a Phytosauria rendhez tartozó, krokodilra emlékeztető, hosszú pofarésszel és súlyos páncélzattal rendelkező, félig vízi életmódot folytató hüllő volt a támadó, az áldozat pedig a sokkal nagyobb testű, 7,5 méteres, a Rauisuchia csoporthoz sorolt szárazföldi ragadozó. A CT-felvételek tanúsága szerint a “krokodil” foga beletört a zsákmánynak kiszemelt hüllő csontcombjába. Az áldozat túlélte a támadást, a törött fog beágyazódott a combcsontba, amely idővel beforrt. Stephanie Drumheller, a Tennessee-i Egyetem docense elmagyarázta:

Meglepő egy Phytosauria-fogat találni egy Rauisuchia csontjában, hiszen ezek a hüllők koruk legnagyobb testű ragadozói voltak. Úgy vélhetnénk, hogy a tápláléklánc csúcsán helyezkedtek el, ám, mint láthatjuk, egy sokkal kisebb Phytosauria-hüllő megtámadta” az óriás ragadozót.

A combcsonton látható harapásnyomok szerint a későbbiekben a Rauisuchia-hüllő újabb támadást szenvedett el, amelyet már nem élt túl.
Nem feltétlenül a testméret dönti el, hogy mely ragadozó helyezkedik a tápláléklánc csúcsán” – hangsúlyozta  Stephanie Drumheller.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy * for Click to select the duration you give consent until.

Népszerűek

To Top