+ Képzőművészet

Szükségállapot Szentendrén

Régészek, sajtósok látnak el teremőri feladatokat, kényszerből – komoly bajban vannak a múzeumok a „festők városában”.

A szentendrei múzeumokban októbertől a munkatársak (muzeológusok, régészek, gazdaságisok, sajtósok, vezetők) látják el a teremőri feladatokat – írja a MúzeumCafé. Volt már ilyen a közelmúltban más múzeumokban is, sőt, Szentendrén olykor egy-egy akció keretében meghívott művészek, kurátorok fogadják a látogatókat, de most a helyzet komoly – bajban vannak a múzeumok a „festők városában”.

Az a sikertörténet, ami a hetvenes évek elején elkezdődött a Ferenczy, majd a Kovács Margit Múzeum megnyitásával, és folytatódott Barcsay, Czóbel, Ámos Imre-Anna Margit, Kerényi Jenő és Vajda Lajos emlékmúzeumainak létrehozásával, az mára – úgy tűnik – az eredeti formájában fenntarthatatlan és támogatás híján működésképtelen hálózattá vált. 2013. január 1-jén megszűnt a megyei múzeumi rendszer, azóta az intézmények fenntartása a települések feladata. Csakhogy más példákkal (Győr, Pécs, Szeged, Debrecen) ellentétben Pest megye esetében egy kis város költségvetését terheli az ország egyik legkiterjedtebb múzeumhálózatának működtetése, és a kismúzeumok mellett a MűvészetMalom fenntartása, kiállításainak megszervezése is a Ferenczy Múzeum feladatkörébe tartozik. A művészhagyatékokkal egy rendkívül gazdag képzőművészeti gyűjtemény jött létre annak idején Szentendrén, ugyanakkor az évtizedekkel ezelőtt kötött szerződések ma is megkötik a múzeum vezetésének kezét, és ezeknek a harminc-negyven évvel ezelőtti vállalásoknak a teljesítésére ma nincsen fedezet.

Szentendre 1

Az év utolsó negyedévére mintegy 50 millió forint hiányzott a Ferenczy Múzeum költségvetéséből, és miután az EMMI-től nem érkezett meg a várt támogatás, Dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton múzeumigazgató szükségállapotot vezetett be: a szeptember 30-ával lejáró 24 teremőri munkaszerződést nem hosszabította meg, a hiányzó munkaerőt pedig a múzeum többi munkatársával pótolta, akik – vele együtt – októbertől az év végéig havonta hét napon látják el ezt a feladatot. Emellett több kismúzeumot a késő őszi és téli hónapokra bezárt, jelenleg csak a Pajor-kúriában működő Ferenczy Múzeum, a továbbra is népszerű Kovács Margit Múzeum, a MűvészetMalom és a Szentendrei Képtár látogatható, még néhány hétig (a téli kényszerszünetig) a verőcei Gorka-, csak hétvégenként a zebegényi Szőnyi-emlékház várhatja a vendégeket. A kismúzeumok közérdekű muzeális gyűjteményi besorolása nem teszi kötelezővé a folyamatos nyitva tartást, a törvényben rögzített penzumot már mindegyik bőven teljesítette erre az évre. A múzeumigazgató elmondta, hogy a dologi és személyi kiadások csökkentésével gyakorlatilag egy komolyabb, mintegy 15 főt érintő létszámcsökkentést próbál elkerülni.

A Kovács Margit Múzeum továbbra is a leglátogatottabb intézménye a hálózatnak évi 40-50 ezer látogatóval, a Pajor-kúriát évente mintegy 20 ezren keresik fel, a Czóbel Múzeumot 5 ezren, Barcsay Jenő múzeumát 6 ezren. A MűvészetMalom idei Czóbel-kiállítása meghozta a remélt sikert, hiszen három hónap alatt 13 ezren keresték fel (a kiállítótér az eddigi legjobb évében összesen 20 ezres látogatószámot könyvelhetett el), a magyar nyelvű katalógus ezer példánya az utolsó szálig elfogyott.

(Forrás: MúzeumCafé)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top