+ Tudomány

Náci halálosztagok tagjait találták meg Németországban

Az Einsatzgruppék tagjai gyilkosok, és talán néhányan még élnek is közülük.

Egykori náci halálosztagok több tucatnyi – esetleg még életben lévő – tagját azonosította a Simon Wiesenthal Központ, és azt szorgalmazza, hogy a német kormány folytasson vizsgálatot az ügyben – tudta meg az AP amerikai hírügynökség.

A központ fő nácivadásza, Efraim Zuroff szerdán elmondta az AP-nek, hogy szeptemberben küldött egy listát a német igazságügy- és belügyminisztériumnak 76 férfi és négy nő nevével, akik az úgynevezett Einsatzgruppékban szolgáltak. A főként SS-tagokból és rendőrökből álló kommandók a második világháború első éveiben a kelet felé nyomuló német haderőket követték, s begyűjtöttek és agyonlőttek zsidókat még azelőtt, hogy a haláltáborrendszer létrejött és beindult volna.

A haláltáborokban a tényleges gyilkosságokat igen csekély számú ember hajtotta végre – azok, akik a gázt bejuttatták a gázkamrákba -, az Einsatzgruppékban viszont egyénileg hajtották végre azokat – mondta Zuroff. – Az Einsatzgruppékban csaknem mindenki gyilkos volt, tevőleges gyilkos.

A listán szereplő mind a nyolcvan ember nagyon öreg lehet – aki még él közülük: 1920 és 1924 között születtek. „Fogytán az idő – mondta Zuroff a Jeruzsálemből adott telefoninterjúban. – Valamit tenni kell.” Kifejezte reményét, hogy még többen életben vannak, „de erre nyilván nincs garancia„. Úgy fogalmazott, hogy közülük „minden ma még élő személy egyfajta győzelem„.

(Forrás: C-PRESS)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top