+ Tudomány

Székesfehérváron láthatók a Seuso-kincsek

Az idén visszavásárolt Seuso-kincs darabjait a Szent István Király Múzeumban állították ki.

A közelben, még a hetvenes években megtalált tizennégy darabos együttes hét tagját márciusban szerezte vissza Magyarország. A kiállítás megnyitóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a kormány kötelességének érzi a Seuso-kincs hiányzó részét is visszaszerezni.

Az egykori tulajdonos, Seuso 1500 évvel ezelőtt magas rangú római tisztségviselő volt a mai Polgárdi területén.

A hetvenes évek közepén valahol Székesfehérvár körzetében került elő a kincs, és a hetvenes évek vége felé illegális úton juttatták ki az országból. Máig rejtély, hogy a megtaláló, Sümegh József halála után hogyan került a lelet Amerikába, ahol egy angol arisztokrata próbálta meg eladni – idézte fel a kiállításmegnyitón Nádorfi Gabriella, a Szent István Király Múzeum tudományos osztályvezetője.

A magyar állam évekig pereskedett, hogy visszaszerezze, végül Orbán Viktor miniszterelnök márciusban jelentette be, hogy Magyarország visszavásárolta a Seuso-kincs hét darabját.

Péntektől Székesfehérváron láthatóak az ezüst műtárgyak. A kiállítás megnyitóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: a 20. század mindent szétzilált, amit az ország a 100 évvel ezelőtt kitört háborúig összerakott. Hozzátette: a kormány kötelességének érzi, hogy a múlt században elveszített kultúrtörténeti értékek visszakerüljenek Magyarországra.

Nem védték igazából a kulturális örökséget és most a kormány nagyon jelentős lépéseket tett eddig és tesz a következő hónapokban is, hogy újabb, a magyar kultúrtörténet, nemzettörténet szempontjából fontos műtárgyak, tárgyi emlékek vagy kulturális emlékek visszakerüljenek az országba –  mondta Lázár János.

A miniszter úgy fogalmazott: a Seuso-kincs szimbóluma annak, hogy van helyünk Európában, és nem kell állandóan bizonyítanunk, hogy igenis, európaiak vagyunk.

(Forrás: Híradó.hu)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top