+ Ajánló

A londoni magyar megmondja nekünk, hogy hol élünk! (Tibor Fischer)

fischer

Már előjegyezhető Tibor Fischer A MAGYAR TIGRIS című kötete, melynek borítóján Orbán Viktor háta látszik. Nyugalom, van rajta zakó!

TIBOR FISCHER (Stockport, 1959) magyar származású angol író, aki először jobbnál-jobb regényekkel tűnt fel a magyar könyvpiacon (pl. Gógyigaleri). Londonban nőtt fel, majd a Cambridge University latin és francia szakán tanult. 1988 és 1990 között a The Daily Telegraph magyarországi tudósítójaként dolgozott. Novelláival és regényeivel számos díjat nyert. Tagja a Királyi Irodalmi Társaságnak, a Canterbury Christ Church University kreatív írás kurzusának programigazgatója.

Az elmúlt néhány évben többször keltettek kisebb vihart Magyarországgal kapcsolatos provokatív – vagy csak annak tűnő – kijelentései. Most végre itt az alkalom, hogy a kijelentések mögé lássunk. Október 15-én jelenik meg új könyve, amiről így ír a kiadó:

Görbe tükör? Pamflet vagy stand-up? Sírjunk, vagy nevessünk? Tibor Fischer szellemes könyvecskéje tömör összefoglalása mindannak, amit, jobb szó híján, rendszerváltásnak és demokráciának nevezünk. No meg arról, hogy milyen is valójában a magyar média, hogyan viszonyul a politikához. Ha viszonyul egyáltalán, és nem csak dörgölődzik. Vagy ez is viszony(ulás)? És miért van az, hogy a nyugati sajtó nem tud semmit rólunk. Illetve amit tud, azt többnyire itthonról szivárogtatják ki, kellően kozmetikázva. Ettől még Budapest Bukarest, és örök vicc, hogy két magyar három pártot alapít.”

A figyelem felkeltőnek szánk Fischer idézet már magában is elég a vitához:

Orbán se nem jobboldali, se nem baloldali. Orbán Orbánról szól. Orbán a nyerésről szól. Orbán 1848 óta a legfontosabb magyar politikus lett, olyan fontos, amilyet nem látott a világ, mióta Liszt ujjai csiklandozták az elefántcsont-billentyűket. Nem rossz.

Az egyetlen különbség a fiatal Orbán meg a mostani között szerintem abban áll, hogy a mostaninak már nincs kedve játszadozni az áldozatával.

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. garas szerint:

    Valahogy nincs kedvem nevetni: az igazság ritkán humoros…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top