+ Ajánló

Nagy hangszerrel a Bálna gyomrában

tuba

A fúvós zenekarok nagy elnyomottja a tuba, ami sokkal több mindenre alkalmas, mint amire használják!Most kiderül, hogy nem csak um-cacca!

Új szerepben hallhatja a közönség a tubát, a hatalmas méretű, óriás tölcsérű fúvós hangszert szombaton a CAFe Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Bálnában. Az este főszereplője Szentpáli Roland, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) szólamvezetője.

Szentpáli Roland kompozícióiban a tuba ezerarcú, sokféle stílusban mozgó hangszer. A világjáró muzsikus a nyáron egy egyesült államokbeli fesztiválon koncertezett, a tengerentúlon mesterkurzust is tartott és volt fellépése a perui Limában!

A tubaművész a Belgrádi Filharmonikusok évadzáró koncertjén Richard Strauss Don Quijotéjában játszotta a tenortuba szólamot, részt vett az NFZ japán turnéján, Hongkongban és Finnországban vezetett kurzust, és Sydneyben is adott négy koncertet.

A zenész augusztusban új darabján, a Symphony Concertantén dolgozott: az izgalmas alkotás négytételes mű lesz, mindegyiket más historikus mély rézfúvós hangszer – a serpent, a cinbasso, az ophicleide és saxkürt – játssza.

A dzsessz régóta vonzza Szentpáli Rolandot, Crossing the Lines című szombati koncertjén a Bálnában is lesz egy kifejezetten dzsessz által inspirált mű, a Fantasy, amely három dzsesszdal transzformációja. Eredetijük a Szentpáli Roland, Romhányi Áron és a beatbox előadó Revolution által alkotott trió, az RTB Crew dzsessz/fúziós lemezére készült.

A szombati esten Szentpáli Roland vezényel és tubán játszik, közreműködik Káel Norbert (zongora), Weisz Nándor (hullámdob) és a Leggiero Chamber Strings.
Persze, a tuba és a tubások, itthon és külföldön,  időről-időre kitörnek a rájuk kényszerített szerepből:

Forrás:MTI

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top