+ Tudomány

Elhunyt Martin Lews Perl

martin lews perl

Nobel-díjat kiérdemlő kutatásait egy 2013-as interjúban felidézve Martin Lews Perl elmondta, hogy az elektron-pozitron ütköztetések során havonta 10-20 „bizarr” eseményt észleltek.

  • martin lews perl
  • martin lews perl

Nyolcvanhét évesen elhunyt Martin Lewis Perl amerikai fizikus, a Stanford Egyetem nyugalmazott professzora, aki 1995-ben megosztott Nobel-díjban részesült a tau-lepton szubatomi részecske felfedezéséért.

A fizikus 1975-ben fedezte fel a Stanfordi Lineáris Gyorsító (SLAC) elektron-pozitron ütköztetőgyűrűjében végzett kísérletek során a negatív elektromos töltésű szubatomi részecskét.

A kutató nem magát a tau-leptont észlelte, hanem anomális jelenségekre figyelt fel. Nobel-díjat kiérdemlő kutatásait egy 2013-as interjúban felidézve Martin Perl elmondta, hogy az elektron-pozitron ütköztetések során havonta 10-20 „bizarr” eseményt észleltek. És ahogy gyűltek a megfigyelési adatok, minden más lehetséges magyarázatot kizárva sikerült bizonyítani, hogy az anomális jelenségekért az elektron szupernehéz „unokatestvére”, a tau-lepton felelős.

Martin Lews Perl lengyel bevándorlók gyermekeként 1927-ben született New Yorkban. A PhD-fokozatot 1955-ben, a Columbia Egyetemen szerezte, ahol mentora Isidor Isaac Rabi Nobel-díjas fizikus volt. Tudományos pályafutását a Michigani Egyetemen kezdte, majd 1963-tól a Stanford Egyetemen folytatta kutatásait.

1995-ben Frederic Reines amerikai fizikussal megosztott Nobel-díjban részesült „a leptonfizika terén végzett úttörő jellegű kísérletekért”. Míg Martin Perl a tau-lepton felfedezéséért, kollégája a neutrínó észleléséért részesült a legmagasabb tudományos elismerésben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top