+ Ajánló

A jövő színházcsinálói – THEALTER U21 plusz a szegedi Régi Zsinagógában

thealter

A programsorozat ezúttal is fiatal tehetségek, művészeti egyetemisták és a pályájuk kezdetén álló elhivatott színházcsinálók friss produkcióival várja a szegedi közönséget a Régi Zsinagógában.

Valamennyi előadás készítői tehetséges fiatalok, akik érdemesek Szeged igényes és értő, színházszerető nézőinek figyelmére. Négy évvel ezelőtt hagyományteremtő céllal indult el az őszi kisfesztivál, és bár az idei programsorozat kis lépés céljaik felé, a szervezők büszkék rá, hogy máris számos fiatal tehetséget visszatérő vendégként láthatnak vendégül. De ezúttal is vannak, akik először mutatkoznak be a szegedi közönségnek.

Október 4-én este fél nyolctól a Manna Produkció és a Zsámbéki Színházi Bázis: III. Richárd című előadásávalveszi kezdetét a IV. THEALTER U21 plusz kisfesztivál, melynek őszi programsorozata a Desszert címet kapta. A Shakespeare-feldolgozást fiatal alkotók hozták létre a Manna Produkció Tehetséggondozó Programjának keretében. A III. Richárdot alakító Dávid Áron idén diplomázott a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen, ahogy a díszlet-jelmeztervező Erdély Kinga is. Az előadás női szerepeit Szabó Erika játssza, aki jövőre fejezi be tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A – többek között – Buckingham herceget is játszó Benedek Botond-Farkas szabadúszó színész, míg Vass György a budapesti Újszínház színésze és a Neptun Brigád független társulat tagja. Az előadás rendezője Burák Ádám Magyarországon kezdte pályáját színészként, majd a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen végezte el a rendezőszakot. Ezután Londonban folytatta a tanulmányait a University of Essex művészeti szakán, miközben az előző szemeszterben Moszkvában tanult ösztöndíjjal.

A 90 perces előadás a III. Richárd és Isten között feszülő konfliktusra fókuszál, mint a tragédia fő feszültségforrására. Shakespeare remekművén keresztül a magyar, a közép-európai ember alapvető és visszatérő létkérdéseivel – hit, személyiség, hatalom – igyekeznek számot vetni a fiatal alkotók.

Október 8-án az ugyancsak pályájuk kezdetén álló, azonban máris jelentős elismeréseket magukénak tudó, a nyári THEALTER fesztiválon is nagy sikert arató k2 Színház mutatja be a Yorick visszatér – rendszerváltás Baka István verseiből című estjét, melyet közönségtalálkozó követ. Baka István a huszadik századi magyar költészet szereplírájának egyik legnagyobb mestere. Híres-hírhedt figuráját, Yorickot kísérli meg életre kelteni a k2 Színház két fiatal színésze, hogy Hamlet udvari bolondjának pofátlanságával és zavarba ejtő közvetlenségével szóljon rendszerekről és váltásokról, költészetről és miegymásról.

 Október 10-én az Amargant Színházi Műhely verskoncertezik a Régi Zsinagógában. Weiner Sennyei Tibor kortárs szerelemverseit Móga Piroska, a Kaposvári Egyetem végzős színművészhallgatója és Ilyés Lénárd színész elevenítik meg, A.D. Lukács (Lukács Ádám Dávid) zenei kíséretével. Ez alkalommal összművészeti eseményre várják az érdeklődőket: az irodalom, a zene és a színház összekapcsolódásának hangulatát Szabó Kristóf fiatal képzőművész festi meg a helyszínen.

Október 12-én ugyancsak egy irodalmi alkotás, Tar Sándor  A mi utcánk című művének alakjai elevenednek meg a Régi Zsinagóga színpadán. Az Színház és Filmművészeti Egyetem és a Forte Társulat koprodukciójában készült vizsgaelőadás rendezője Horváth Csaba.

Az idei kisfesztivál, és egyben a szervező MASZK Egyesület őszi programsorozata október 14-én táncszínházi előadással zárul. A Your body – My landscape Berger Gyula és a holland Roos van Berkel első koreográfiai együttműködése. Az előadás a kölni bemutató után érkezik Szegedre, a DACS – Hollandia, királyság! rendezvénysorozat keretében.

A szervezők remélik, hogy a szegedi közönség ezúttal is a tőle megszokott kíváncsisággal fogadja a fiatalok és a már bizonyított alkotók produkcióit.

Bővebb információk és jegyrendelés:

MASZK Egyesület (Szeged)

tel./fax: (62) 312-303

maszk@maszk.hu

www.maszk.hu

www.facebook.com/alterra.regi.zsinagoga

www.facebook.com/thealter

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top