+ Film

Ilyen az ízig-vérig mai ékszer

észt

A moziban pop-up ékszerbolt nyílik, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a tervezők kis szériás egyedi termékeivel, és meg is vásárolhatják azokat.

Képletesen szólva – Négy filmkocka az észt ékszerművészetből címmel négy kortárs észt ékszertervező – Anneli Tammik, Kaire Rannik, Maria Valdma és Ketli Tiitsar – munkáiból nyílik helyspecifikus kiállítás szombaton a budapesti Toldi moziban a Design hét keretében.

A mozi előterébe betérők „ízig-vérig mai” ékszerekkel találkozhatnak, amelyek, akárcsak a filmek, a nagybetűs életre reflektálva gondolatokat, megfigyeléseket, érzelmeket és fantáziákat jelenítenek meg: az ékszerek nagyméretű fotókon köszönnek szembe, mintha csak kimerevített filmkockák vagy moziplakátok szereplői lennének.

A négy ékszertervező plakátjait

az észt filmművészet fűzi egybe; mindegyikük egy-egy klasszikus alkotásból merített ihletet műveinek fényképezéséhez, így a néző egyidejűleg a valósággal és a fikcióval is találkozhat.

Kaire Rannik H-nak ajánlom és Inonotus Obliquus elnevezésű ékszerkollekcióiról készült fotókat Peeter Simm filmje, a Tánc a gőzkazán körül ihlette, Anneli Tammik Vándorlás című ékszersorozatának fotókompozíciójához pedig az Emberek katonaköpenyben című filmklasszikus adott inspirációt.

Ketli Tiitsar Tigris a nappaliban elnevezésű ékszerkollekciójának fényképezéséhez Veiko Ounpuu Magyarországon is sikerrel vetített kultuszfilmje, az Őszi bál szolgált kiindulópontul, míg Maria Valdma Átjáró című kollekciójának ékszerfotóit Rainer Sarnet filmje, A félkegyelmű inspirálta.

Az október 16-ig látható

kiállítás nyitó hétvégéjén a négy művész „élőben” is bemutatja a fotókon szereplő ékszereket a közönségnek: a moziban pop-up ékszerbolt nyílik, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a tervezők kis szériás egyedi termékeivel, és meg is vásárolhatják azokat.

A kiállító művészek mindannyian a kilencvenes évek közepén végeztek az Észt Művészeti Akadémián. Azóta számos egyéni és csoportos kiállításon mutatkoztak be mind hazájukban, mind külföldön; műveik az Észt Iparművészeti és Design Múzeum mellett más állami és magángyűjteményekben is megtalálhatók. Közös műhelyük van Tallinn óvárosában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top