+ Zene

Profi zenész vagy? Itt a helyed!

euróvíziós dalfesztivál

A pályázati feltételek között szerepel, hogy a benevezett szám (dalszöveg és zene) nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba és nem hangozhatott el nyilvános előadáson 2014. szeptember 1. előtt.

Az idén is pályázaton keresik azt a dalt, amelyik Magyarországot képviseli 2015-ben Európa legnagyobb zenei versenyén, az Eurovíziós Dalfesztiválon. A jelentkezők pályaműveikkel november 15-ig nevezhetnek.

“A Dal 2015 nem tehetségkutató műsor. Olyan előadók jelentkezését várjuk, akiknek már elindult a zenei karrierje, jelent meg legalább egy dala, országosan játszott felvétele, és olyan új dallal tudnak pályázni, amelyik méltó akár a nemzetközi megmérettetésre is” – mondta Vajay Zsófia, az MTVA Szórakoztató Műsorok Főszerkesztősége kiemelt szerkesztője az MTI-nek.

Az idei kiírás újdonsága, hogy a külföldi szerzők pályázata csak akkor érvényes, ha dalukat olyan magyar vagy magyar anyanyelvű előadó énekli fel, aki a pályázati kiírás minden további feltételének is megfelel. “Eddig lehetőség volt arra, hogy a külföldi szerző csak egy demót vagy egy ismeretlen előadó által felénekelt dalt küldjön be.”

A beadási határidő tavalyhoz

képest két héttel korábban lesz. Vajay Zsófia elmondta, hogy így hamarabb tudnak eredményt hirdetni és több idő marad az élő adásokra való felkészülésre. “Mivel ezúttal hamarabb írtuk ki a pályázatot, a jelentkezésre most is hat hét áll rendelkezésre. Azért hoztuk előre, mert a zsűrizés folyamata túl közel esett a karácsonyi időszakhoz. Idén a résztvevők előbb megtudják, bejutottak-e az élő műsorba és több idő marad az adások előkészítésére.”

Tavaly 435 dallal pályáztak A Dalba. Vajay Zsófia hangsúlyozta: nem a beérkezett jelentkezések számát akarják növelni, hanem minél több érvényes pályázatot befogadni, mert abból jobban lehet válogatni. “Lesz változás a verseny lebonyolításában, egyelőre annyit árulhatok el, hogy tovább nő a nézők szerepe a döntőbe jutók kiválasztásában. A Dal című műsor tartalmilag és formailag is megújul, a verseny kétfordulóssá válik, kikerül belőle a középdöntős szakasz.”

Az új versenyre jelentkezők

pályaműveikkel november 15-ig nevezhetnek az Magyar Televízió Nonprofit Zrt. (MTV) és az MTVA pályázati felhívására. A pályaműnek tartalmaznia kell a hangzóanyagot audio fájl és mp3 formátumban, valamint a dal szövegét, illetve ha az nem magyar nyelvű, annak magyar fordítását is CD-n. A határidőig beérkezett, a feltételeknek megfelelő versenydalok közül egy tíz tagú szakmai előzsűri választja ki azokat, amelyek az élőben sugárzott nemzeti elődöntőkön versenyezhetnek.

A pályázati feltételek között szerepel, hogy a benevezett szám (dalszöveg és zene) nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba és nem hangozhatott el nyilvános előadáson 2014. szeptember 1. előtt. A dal maximális időtartama három perc lehet, az előadók csak magyar állampolgárok vagy magyar anyanyelvűek lehetnek és 2015 májusáig, az Eurovíziós Dalfesztivál első bécsi elődöntőjéig be kell tölteniük 16. életévüket.

A résztvevő társaságok

(Magyarországon az MTV és az MTVA) dönthetik el, hogy előadóművészük az Eurovíziós Dalfesztivál bécsi döntőjében milyen nyelven énekel. A színpadon az előadás kizárólag félplaybackben történhet, tehát csak az énekhang élő, a zenei kíséret minden esetben felvételről szól. Hangszerek csak díszletként használhatók, nem szólhatnak élőben.

A pályázati adatlapot a mediaklikk.hu/dal honlapról lehet letölteni. A pályázatok beérkezési határideje 2014. november 15., szombat éjfél. A pályázatokat a következő címre várják: Eurovíziós Dalfesztivál, MTVA, 1037 Budapest, Kunigunda útja 64. November 10. és 15. között az MTVA székházának A portáján is átveszik a pályázatokat 10 és 20 óra között.

Az Eurovíziós Dalfesztivál

évente több mint 100 millió nézőt vonz. A jövő évi versenyt 2015. május 19-től 23-ig tartják Bécsben. Azért Ausztria a rendező ország, mert idén májusban az osztrák Conchita Wurst győzött Koppenhágában Like a Phoenix című dalával.

A 60. verseny elődöntőit és döntőjét az M1 élőben közvetíti az osztrák fővárosból. Magyarországot az idei koppenhágai Eurovíziós Dalfesztiválon Kállay-Saunders András, A Dal 2014 győztese képviselte és az előkelő 5. helyen végzett Running című dalával.

-A cikk egy MTI-hír szerkesztett változata-

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top