+ Film

A Simpson család és a Family Guy összecsap

family guy

Amerika két legfontosabb animációs sorozata egy maratoni rész erejéig egyesült. Összejön-e Lois Griffin és Homer Simpson?

Amikor 1999-ben a Family Guy feltűnt, sokan az akkor már veteránnak számító Simpson család végét jósolták. A Family Guy kezdetben tényleg olyan volt, mint egy csúcsra járatott és megerőszakolt Simpson: pergő tempó, politikailag inkorrekt humor, közbeékelt jelenetek és valószínűtlenül leálló cselekmények. A nagy lendülettel érkező Family Guy elsodorhatta volna Homer Simpsonék sorozatát, de az idők során nemcsak az derült ki, hogy a Family Guy mennyire erősen merít a nagy testvértől, hanem az is, hogy hosszútávon sokkal kevésbé életképes. Jó kérdés, hogy a Family Guyt mi húzza majd ki a gödörből (biztosan nem egy egészestés, az Simpsonéknál sem jött annyira össze), de ez egyelőre nem a mi gondunk.

A hétvégén indult a Family Guy 13. évada: az első, dupla rész ún. crossover-epizód, amelyben a Griffin család Springfieldben köt ki, hogy rövid időre a Simpson-házban vendégeskedjen. Ez nagyjából valami olyasmi, mint mikor az óvodában a haverom Pókembere mellé odarajzoltam egy tini nindzsa teknőst is, hogy úgy már duplán döfi lesz. A kérdés, hogy a Family Guy is duplán döfi lesz-e, ha odarajzolják mellé Homer Simpsont.

family guy

A Family Guy évadkezdések hagyományosan elég erősek (a tavalyelőtti Mount Everest-mászós részt borítsa jótékony homály) és a mostani sem kifejezetten problémás. A Family Guyban a történet javarészt csak ürügy az agymenéshez, abból meg épp elég van: a készítők eléggé rámentek az itt ziccernek számító metapoénokra.

A legnagyobb kérdés az, hogy a Simpson család tagjai mennyire tudnak illeszkedni Griffinék világába. A Family Guy készítőinek ugyan semmi nem szent, mégis meglepő tisztelettel nyúlnak a sárga figurákhoz, Homerék egy-két csipkelődést leszámítva meglepően sértetlenül jönnek ki a játszmából – az epizód végén a Family Guy ráadásul egészen szentimentálisan szalutál a Simpson család előtt. Ugyanakkor Simpsonék humora a legnagyobb vesztese ennek a résznek, amit a klasszikus Family Guy-sémák erősen háttérbe szorítanak.

INNENTŐL SPOILER-VESZÉLY

Az epizód elején stílusosan a Griffin család is egy crossover-epizódot néz a tévében, ami rögtön remek alkalom egy kis önkritikára – a Family Guy számomra mindig ezekben a pillanatokban a legszerethetőbb. A legkevésbé pedig akkor, amikor öncélúan nyomja a baromságot: ilyen az epizódot záró, percekig húzódó verekedős jelenet, amelyben Peter kivételesen nem a csirke ellen harcol, hanem Homer ellen. Tegye fel a kezét, aki ezt képes volt húsz másodpercnél tovább élvezni. (Az ominózus autómosó-jelenetről nem is beszélve.)

Ennyi szereplőt még 40 perc alatt is baromi nehéz egyformán kezelni és ennek pont talán a legígéretesebb szál issza meg a levét: ez Stewie és Bart kezdetben egyenrangú, majd egyre inkább plátói barátsága. Ehhez képest a két családapa közös sztorija kiszámítható és lapos, sokkal jobb lett volna, ha nem ez lett volna a középpontban és Bart Simpson karakterének zsenije nem csak pillanatokig villanhatna meg.

A SPOILER-VESZÉLY ELMÚLT

Nem kellemetlen tehát ez az epizód és őszintén remélem, hogy majd a szinkron is a hagyományoknak megfelelően készül: nagyszerű lenne egy epizódban hallani Székhelyi Józsefet, Simonyi Balázst, Kerekes Józsefet és Schnell Ádámot. Ay caramba!

family guy

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top