+ Tudomány

Ezért lehet élet a Földön kívül is

Ezért lehet élet a Földön kívül is - Sagittarius

Szokatlan szerves molekulát találtak amerikai és német asztrofizikusok 27 ezer fényévnyire, a Sagittarius B2 óriási porgázfelhőben, a felfedezés arra utal, hogy az élet “építőkövei” a csillagközi térből származhatnak.

Szokatlan szerves molekulát találtak amerikai és német asztrofizikusok 27 ezer fényévnyire, a Sagittarius B2 óriási porgázfelhőben, a felfedezés arra utal, hogy az élet “építőkövei” a csillagközi térből származhatnak.

A Cornell Egyetem, a Max Planck Rádiócsillagászati Intézet és a Kölni Egyetem tudósai eredményeiket a Science folyóiratban ismertetik. A tudósok a chilei Atacama-sivatagban 5000 méteres magasságban működő, a szubmilliméter és milliméter hullámhosszúságú sugárzást észlelő óriás rádiótávcső-rendszer, az ALMA segítségével pásztázták a Tejútrendszer centrumához közeli Sagittarius B2 régiót. A legmodernebb földi telepítésű csillagászati eszköz segítségével a porgázfelhő molekuláris összetételét “tapogatták le”a korábbi vizsgálatokhoz képest 10-szer nagyobb felbontásban, így fedezték fel az izopropil-cianid által kibocsátott sugárzást – olvasható a ScienceDaily hírportálon. A Sagittarius B2-höz hasonló csillagképződési régiókban gyakran bukkannak szerves molekulákra, ám ezekben a szénatomok egyszerű láncba rendeződnek. A most felfedezett izo-propil-cianid 4 szénatomból, 7 hidrogénatomból, valamint egy nitrogénatomból áll, s “ágas-bogas” szerkezete semmiben sem emlékeztet a világűrben korábban talált egyszerű szerves molekulákra. Rob Garrod, a Cornell Egyetem asztrofizikusa hangsúlyozta:

Első ízben fedeztünk fel a csillagközi térben ilyen összetett molekulákat

Mint rámutatott, hasonlóan “ágas-bogas” szerkezete van például az élet építőköveiként számon tartott aminosavaknak. Ily módon a felfedezés alátámasztani látszik azt az elméletet, amely szerint a biológiai szempontból létfontosságú molekulák, mint például a meteoritekban előforduló aminosavak, a csillagképződés során keletkezhettek. “Sokkal előbb alakulhattak ki, mint a Földhöz hasonló bolygók megszülettek volna” – jegyezte meg Rob Garrod. A tanulmány vezető szerzője Arnauld Bellosche, a Max Planck Rádiócsillagászati Intézet kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy kulcsfontosságú megérteni, miként jönnek létre a szerves anyagok a csillagképződés korai szakaszában.

Így térképezhetjük fel azt a folyamatot, amely a legegyszerűbb molekuláktól elvezetett az élő világ +vegykonyhájáig+

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top