+ Ajánló

Van egy világhírű fényügynökünk

Van egy világhírű fényügynökünk - Balogh

Az őszi idény egyik legizgalmasabb videó installációjával jelentkezik Balogh Zsolt. Érdemes elnézni az A38-ra, a világhírű munkák teljes gyártási folyamatát is láthatjátok: kezdeti tervektől a megválósulásig.

Korábban már írtunk Balog Zsolt animációs és videóművészetéről, interjút is készítettünk a művésszel. Többek között olyan nagyszabású nemzetközi projektek köthetőek a nevéhez, mint a londoni olimpia megnyitóünnepségének animációs betétjei, a Chicagoban éppen pár napja megnyílt vándorkiállítás, a David Bowie Is…, a londoni National Theatre előadásainak vetített háttere, a sydney-i operaház fényfestése – ezek a nagyszabású projektek mind-mind Balogh Zsolt nevéhez fűződnek. A Londonban élő művész most öt napon keresztül az A38 Hajó kiállítóterében mutatja be az előbb felsorolt legfontosabb munkáit, a végleges változatokhoz készült kicsinyített modellek, vetítések és videódokumentációk segítségével. A kiállítás különlegessége, hogy segítségével a látogatók végigkövethetik a végleges művek teljes gyártási folyamatát a kezdeti tervektől a megvalósulásig.

Van egy világhírű fényügynökünk - Balogh

Balogh Zsolt sokféle dologgal próbálkozott, mire eljutott a londoni National Film and Television Schoolba, és az iskola elvégzése után kezdett el digitális dizájnnal foglalkozni. A jó nevű interdiszciplináris stúdió, a 59 Productions munkatársa lett – a mai napig ezt tartják a legjobb európai produkciós műhelynek a színházat, a vetítést és a számítógépes animációt ötvöző kísérleti területen. Nem véletlenül: Balogh Zsolt a 59 Productions tagjaként egészen lenyűgöző projektekben vett részt. Danny Boyle mellett dolgozott a londoni olimpia megnyitóján vezető animátorként.

A legfontosabb, amit tanultam tőle, az az érzelemmentes könyörtelenség, amivel vágta a show nem működő részeit

Egyik legizgalmasabb, egészen friss munkája a tavalyi nagy David Bowie-kiállítás volt a Victoria and Albert Museumban. Vezető animátorként ő találta ki és valósította meg – töbek között – a kiállítás egyik legizgalmasabb részét, a David Bowie gyerekszobája című 3D videóinstallációt. A Bowie-dokumentumokból összerakott videó- és hangkollázs megalkotására két hónapot szánt („mintha két hónapra bebújtam volna Bowie fejébe„). A szoba arányosan kicsinyített, de az eredetivel mindenben azonos modellje egyébként itt lesz az A38-as kiállításon is. Aktualitását pedig az adja, hogy a David Bowie Is… kiállítás, Balogh Zsolt eredeti installációival éppen pár napja nyílt meg Chicagóban, a Museum of Contemporary Artban. A budapesti tárlaton látható lesz még a londoni National Theatre számára, az Emil és a detektívekhez készített díszletének modellje, illetve a sydney-i operaház jellegzetes, héjas-vitorlás szerkezetére vetített Vivid Sydney című installációja. Bár az A38 különleges fekvésű, dunai kiállítóterme nem vetekedhet az előbbiek méreteivel, a kiállítás különlegessége, hogy a bemutatott modellek, vetítések, dokumentációk révén a látogatók végigkövethetik a végleges művek teljes gyártási folyamatát a kezdeti tervektől a megvalósulásig. Az őszi idény egyik legizgalmasabb videóművészeti installációja szeptember 30-tól október 5-ig

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top