+ Média

Cenzúráznák Oroszországban a Wikipédiát

Cenzúráznák az oroszok a Wikipédiát - wikipédia

A nacionalista politikus arra kérte a médiafelügyeleti hatóság elnökét, hogy vegye fel tiltólistájára azokat a fejezeteket, amelyek a nyugati álláspontot tükrözik a tavaszi krími eseményekről.

Egy orosz parlamenti képviselő elérhetetlenné tenné a Wikipédia internetes enciklopédiának a Krím félszigetről szóló fejezeteit, mert azokban a terület elcsatolásáról írnak – írta az Izvesztyija című orosz napilap pénteken.

Roman Hugyakov, az alsóház (duma) radikális nacionalista politikusa arra kérte a médiafelügyeleti hatóság (Roszkomnadzor) elnökét, hogy vegye fel tiltólistájára a webes világenciklopédia mindazon fejezeteit, amelyek szerinte a nyugati álláspontot tükrözve tájékoztatnak a tavaszi krími eseményekről.A duma liberális demokrata párti (LDPR) képviselőnek a Wikipédia orosz változatában sem tetszik, hogy ott a Krím Oroszországgal való erőszakos újraegyesítéséről írnak. Azt is kifogásolja, hogy az internetes enciklopédia szerzői az orosz pártokról szóló fejezetben ugyancsak arra utalnak, hogy Oroszország annektálta a félszigetet, vagyis elcsatolta Ukrajnától.

Oroszbarát szeparatisták és az orosz fegyveres erők tagjai idén február végétől alig három hét alatt megszállták az Ukrajnához tartozó Krímet. A március 16-án megtartott népszavazáson orosz hivatalos adatok szerint a félsziget lakosságának többsége a Krím és az ott lévő, különleges státusu Szevasztopol város Oroszországhoz csatlakozása mellett döntött. Két napra rá Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz államfő és a félsziget képviselői már alá is írták az erről szóló dokumentumot. Az orosz parlament pedig március 21-re jóváhagyta a Krím elcsatolását, amelyet sem Ukrajna, sem más országok nem ismernek el. Hugyakov az Izvesztyijának elmondta, mint törvényhozó és mint hazafi is fel van háborodva, ezért szerinte a Roszkomnadzornak sürgősen lépnie kell. Vagy meg kell akadályoznia a hozzáférést az internetes enciklopédia adott ismertetőihez, vagy fel kell szólítani a Wikipédia működtetőjét, hogy „hozzák megfelelő állapotba” a weboldalt, és „ne tévesszék meg annak olvasóit„.

Ivan Begtyin, az Információs Kultúra nevű társaság igazgatója nem ért egyet a tiltás kezdeményezésével. Szerinte az orosz parlamenti képviselők ezen az alapon a CNN amerikai hírtelevízió és a brit BBC médiavállalat internetes oldalának betiltását is követelhetnék Oroszországban, hiszen azok is hasonlóan ítélik meg a Krím félszigettel történteket.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top