+ Képzőművészet

Szelfiző szobrok Írországtól Budapestig

Antik műalkotások és főtéri szobrok nyomják magukról az önfotót. Nézd meg, milyen lenne, ha Dávidnak vagy Vénusznak lenne okostelója – mi több értelemben is sírtunk a végeredményeken.

Antik műalkotások és főtéri szobrok nyomják magukról az önfotót. Nézd meg, milyen lenne, ha Dávidnak vagy Vénusznak lenne okostelója – mi több értelemben is sírtunk a végeredményeken.

Az örökkévalóságnak teremtett alkotások

már jó ideje a virtuális mezők rétjein virágoznak – vagy épp parazitaként fonnyasztják azok mutualista együttélését. Az előbbi és utóbbi kategóriába is jól beilleszthetők a selfie-k, melyekre jobb magyar szó híján a szelfi szót kell használnunk. A csuklóból indított önfotózás fölött már nem lehet legyinteni – a fényképezésnek ezen egoista ága külön netes műfajnak számít. A Redditor Jazus_ur_lookin_well névre hallgató felhasználó úgy döntött, hogy az emberi test tökéletességének időtlen művészeti manifesztációit is bevonja az öntömjénezés onlájn világába, kezükbe adva egy telefont, mintha magukról tolnák a szelfit. Az írországi Crawford Art Gallery Cork-ban lőtt is néhányat.

szoborszelfi4 szoborszelfi2 szoborszelfi3 szoborszelfi1

Az ír antikokra reflektálva Bodó Dániel és még néhányan úgy döntöttek, elkezdik kézbe venni Budapestet is – azaz budapesti szobrok kezébe adják az okostelót, hogy legszebb mosolyukat megörökítség a világhálón élők számára is:

szoborszelfi6 szoborszelfi5

szelfiszobor szelfiszobor2 szelfiszobor3

Mindkét ország végeredményei önmagukért beszélnek: a szelfiző szobrok abszurditása egyszerre humoros és elgondolkodtató. A klasszikus perspektívától ennyire távol álló fotózás cinikusan világít rá, mennyire torz képet is ad a valóságról a szelfi. A pátosz és a fennköltség teljesen eltűnik az alkotásokból a mobiltelefon optikájának négyszögében. Nem helyezzük térbe a műveket, nem tudunk hármat hátralépve szemlélődni, körbejárni – a szelfiben megszűnnek a dimenziók és csak az arc, valamint a test egy csonka darabja marad. Szobrok ugyebár bajosan készítenek szelfit magukról – de gondoljunk csak bele ezen képek tanulságába, hogy saját magunkról milyen képet is ad a szelfi. Semleges, unalmas és némileg torz kép. Ennek ellenére a műfaj térhódítása letagadhatatlan – de ahogy a szelfi évekkel ezelőtt még ismeretlen fogalom volt, úgy könnyen lehet, hogy pár év múlva az önfotózás divatja is kimúlik és tán átadja a helyét valami ügyesebb és fantáziadúsabb önarckép-megörökítésnek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top