+ Tudomány

Lyuk a Marson, amit mi ütöttünk – fotó

mars lyuk

Az évmilliárdok alatt kialakult réteges szerkezetű geológiai képződmény segítségével remélnek a tudósok választ kapni arra a kérdésre, hogy miért változott meg a Mars eredetileg meleg és csapadékos klímája

A NASA marsjárója, a Curiosity elvégezte az első mintavételt a Gale-kráter közepén magasodó Sharp (Aeolis)-hegy lábánál.

A Curiosity 2012 augusztusában landolt a vörös bolygón, a Gale kráterben. A 2,5 milliárd dolláros küldetés célja kideríteni, hogy létezhettek-e a vörös bolygón mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek, valamint az emberes Mars-repülés előkészítése.

Az 5,5 kilométer magas Sharp-hegy

elérése volt a Curiosity legfőbb úti célja. Az évmilliárdok alatt kialakult réteges szerkezetű geológiai képződmény segítségével remélnek a tudósok választ kapni arra a kérdésre, hogy miért változott meg a Mars eredetileg meleg és csapadékos klímája, hogyan alakult ki napjaink hideg, száraz és barátságtalan világa – olvasható a NASA honlapján.

A Curiosity csaknem egy éven keresztül leszállási helyét vizsgálta, s három alkalommal vett mintát a sziklákból. A hatkerekű robot 2013 nyarán indult a Sharp-hegy felé – a 8 kilométeres távolságot tizenöt hónap leküzdve szeptember 19-én érte el a hegy lábát a Pahrump Hills nevű sziklánál.

A NASA közlése szerint hétfőn,

szeptember 22-én a rover tesztfúrás végzett, és miután a művelet rendben lezajlott, a Curiosity utasítást kapott a mintavételre. A hatkerekű marsi robot 6,7 centiméter mélységbe fúrt le, a kőzet sokkal kevésbé bizonyult keménynek, mint a három korábbi mintavételi helyen.

A következő feladata továbbítani a kőpormintát a robotkaron lévő nyitott „kanálba”, hogy a tudósok szemrevételezzék: eléggé biztonságos-e az anyag a további rostáláshoz, szétadagoláshoz, valamint a rover belsejében működő minilaboratóriumokba való továbbításhoz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top