+ Tudomány

Miért vannak mindig többen a nők, mint a férfiak?

nők

Az emberiség egész történelme során a női népesség létszámában mindig felülmúlta a férfipopulációét.

Az emberiség egész történelme során a női népesség létszámában mindig felülmúlta a férfipopulációét – erre a következtetésre jutottak a németországi Max Planck Evolúciós Antropológiai Kutatóintézet tudósai, akik eredményeiket az Investigative Genetics szabad hozzáférésű szaklapban ismertetik.

A népességek eredetének vizsgálatakor olyan jelzőket (markereket) vizsgálnak, amelyeknél az egymást követő nemzedékeknél nem keveredik az anyai és az apai ágon öröklődő információ. Ilyen a mitokondriális DNS (mtDNS), amely a petesejtek energiaszervei (mitokondriumai) közvetítésével kizárólag anyai ágon öröklődik. A populációk apai ági leszármazási vonalát az Y-kromoszómának egy bizonyos, a sejtosztódás során nem újrarendeződő (rekombinálódó) szakaszának (NRY) elemzésével derítik fel.

Az mtDNS és az NRY összehasonlító elemzése révén olyan demográfiai folyamatok vizsgálhatók, mint például a migráció. Mivel azonban korábban a mitokondriális DNS, valamint az Y kromoszóma nem rekombinálódó szakaszának a vizsgálatát különböző molekuláris biológiai módszerek segítségével végezték, ez lényegesen csökkentette az elemzések megbízhatóságát – olvasható a Medical Xpress hírportálon.

A Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatói az Y-kromoszóma vizsgálatára olyan nagypontosságú új szekvenálási módszert dolgoztak ki, amely összemérhetővé tette az NRY és az mtDNS vizsgálati eredményeit.

A tudósok 51 különböző populációhoz tartozó 623 férfi esetében végezték el az összehasonlító genetikai vizsgálatokat. Az elemzések kimutatták, hogy mind az Afrikából történő kirajzás előtt, mind utána, az emberiség egész története során a nők létszáma lényegesen felülmúlta a férfiakét.

Az új szekvenálási technika segítségével kiküszöbölhetővé váltak a korábban alkalmazott eljárások torzító hatásai. Így hitelesebb képet kaphatunk genetikai történetünkről.

– fogalmazott Mark Stoneking, a tanulmány vezető szerzője.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top