+ Képzőművészet

A harmadik legnagyobb bank finanszírozza a Nemzeti Galériát

nemzeti

Oskar Kokoschka világhírű osztrák festő, valamint orosz avantgárd képzőművészek alkotásainak kiállítását tervezik a jövő évben Prágában.

Oskar Kokoschka világhírű osztrák festő, valamint orosz avantgárd képzőművészek alkotásainak kiállítását tervezi a jövő évben Prágában a Cseh Nemzeti Galéria – közölte Jirí Fajtl, a galéria új igazgatója egy szerdai televíziós interjúban.

A pillanatnyilag a Kokoschka és Csehszlovákia munkacímet viselő kiállítás jövő februárban nyílik meg. Megrendezését azt tette lehetővé, hogy a Cseh Nemzeti Galéria a héten partnerszerződést kötött a Komercní banka pénzintézettel, amely az ország harmadik legnagyobb bankja. A szerződés egy évre szól, de a felek már most megállapodtak abban, hogy meg fogják hosszabbítani. Fajtl pontos összeget nem mondott, de megjegyezte hogy évi több millió koronás támogatásról van szó.

Jövő nyáron várhatóan Prágában is láthatóak lesznek Henri Rousseau francia naiv festő művei, amelyek ezt megelőzően a velencei Palazzo Ducaléban lesznek kiállítva. A prágai galériák tulajdonában Rousseau alkotásaiból egyedül egy önarckép van.

További terv egy IV. Károly német-római császárról és cseh királyról jelenleg Németországban látható kiállítás Prágába hozatala. A kiállítás a 14. századi császári és királyi udvar művészetét és a korabeli társadalmat mutatja be. Fajtl, aki korábban Németországban élt, a kiállítás kurátora. A 2017-es év tervei között egy Frantisek Kupka- és Edvard Munch-kiállítás szerepel.

Fajtl kijelentette, hogy a Cseh Nemzeti Galéria igazgatójaként szeretné elérni, hogy az intézmény kiállításai három éven belül ingyenesen legyenek látogathatók. „Ez csak az kiállításokra vonatkozna. Az időszaki tárlatok, mint például a jövő évi Kokoschka-kiállítás, továbbra is csak belépővel lennének látogathatók” – mondta a televízióban Fajtl.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top