+ Irodalom

A száz legkedveltebb könyv a Facebookon

könyv

A tudósok vizsgálatuk során több mint 130 ezer státuszfrissítést vizsgáltak, amik a „10 könyv” vagy „tíz könyv” szókapcsolatot tartalmazták.

Melyek a legnépszerűbb könyvek a Facebook-felhasználók körében? Erre a kérdésre kereste a választ, maga az oldal, több mint 130 ezer könyvkedvelő felhasználó adatainak kiértékelésével. Az eredményül kapott könyvek adják a 100 legkedveltebb könyv listáját, de legalább ilyen izgalmas a könyvek közt létrehozható kapcsolati háló tanulmányozása is.

A lista összeállítása mellett, amit a Facebook a múlt hétfőn publikált, az adatelemző Lada Adamic professzor és Pinkesch Patel grafikonokat is készítettek. Az idén augusztusban végzett adatelemzés egy évre nyúlik vissza, körülbelül azóta figyelik, hogy posztolják a könyvimádók a tíz kedvenc könyvüket, a FB-ismerőseiket is ugyanerre kérve.

A tudósok vizsgálatuk során több mint 130 ezer státuszfrissítést vizsgáltak, amik a „10 könyv” vagy „tíz könyv” szókapcsolatot tartalmazták, ezek tartalmát egy címeket tartalmazó adatbankkal vetették egybe, automatizáltan. Így jött létre a leggyakrabban megnevezett könyvekből a Top 100-as lista.

A felmérés egyik nehézsége abban rejlett, hogy az egyes könyveket többféleképp is megadhatták a válaszadók. Például Tolsztoj Anna Kareninájának írásmódja, a szerző és cím sorrendje, esetleg kizárólag a cím feltüntetése is okozott némi fejtörést a kutatóknak. Így eshetett meg, hogy a lista tizedik helyén áll a Narnia krónikája, míg a tizenkilencediken a krónika első része, a  Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény.

A mintavételi adatok szerint a válaszadók 63,7 százaléka amerikai, 9,3% Indiából származik, 6,3% Nagy-Britanniából. A nő-férfi válaszadók aránya 3.1:1. Az átlagéletkor 37 év. A szakértők várakozása: az eredmény a könyvválasztásban is tükröződik.

A lista csúcsán, messze elhúzva a mezőnytől, a Harry Potter-könyvek állnak, ezt követi Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című könyve, majd A gyűrűk ura trilógia következik. Magyar szerző vagy mű nem szerepel a százas listán. Az első német nyelvű, az Anna Frank naplója, a 37. helyen áll.

Az első húsz könyv:

  1. 21.08 Harry Potter-sorozat– J.K. Rowling
  2. 14.48 Ne bántsátok a feketerigót! – Harper Lee
  3. 13.86 A gyűrűk ura – JRR Tolkien
  4. 7.48 The Hobbit – JRR Tolkien
  5. 7.28 Büszkeség és balítélet – Jane Austen
  6. 7.21 Biblia
  7. 5.97 Galaxis útikalauz stopposoknak– Douglas Adams
  8. 5.82 Az éhezők viadala (trilógia) – Suzanne Collins
  9. 5.70 Zabhegyző – J.D. Salinger
  10. 5.63 Narnia krónikája – C.S. Lewis
  11. 5.61 A nagy Gatsby – F. Scott Fitzgerald
  12. 5.37 1984 – George Orwell
  13. 5.26 Kisasszonyok – Louisa May Alcott
  14. 5.23 Jane Eyre – Charlotte Bronte
  15. 5.11 Végítélet – Stephen King
  16. 4.95 Elfújta a szél – Margaret Mitchell
  17. 4.38 Időcsavar – Madeleine L’Engle
  18. 4.27 a szolgálólány meséje – Margaret Atwood
  19. 4.05  Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény – C.S. Lewis
  20. 4.01 Az alkimista – Paulo Coelho

Könyvszeretők hálózata

Az adatokkal a két tudós azonban nem csupán azt mutatta ki, hogy melyek a felhasználók kedvenc könyvei, az adatok grafikai ábrázolásával az is kiderült, hogy azok, akik barátok a Facebookon, nagyobb eséllyel állítanak össze hasonló listát, mint az idegenek. A tudósok grafikonnal illusztrálták, mely könyveket jelöltek meg leggyakrabban közös listán. Csak kevés könyv, mint például a már emlegetett Anna Frank naplója, áll „magányosan”, azaz nem passzol a sémába.

Az algoritmus teljesen anonim, egyik tudós sem követett munkája során semmilyen kifejezett célt. Mivel könyvajánlók nem csupán a social médiában léteznek, így a módszer az online könyvkereskedelem és kiadók számára sem érdektelen.

A teljes lista elérhető itt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top