+ művészet & politika

Sexpír színházat avattak Lengyelországban

színház

Tudom, hogy Shakespeare, de mindig irigyeltem a lengyeleket, hogy leírhatják fonetikusan: Szekspir. A színház pedig: Gdański Teatr Szekspirowski!

Új színházi objektummal gazdagodott Gdańsk, a lengyel kikötőváros. A Gdański Shakespeare Színházat 2014. szeptember 19-én adták át. Az ünnepélyes megnyitón 4500-an jelentek meg, köztük politikusok, városvezetők, lengyel és külföldi művészek.

A Royal Shakespeare Company művészeti vezetője, Gregory Doran személyes levélben gratulált a nagyszabású vállalkozáshoz, amely tovább mélyíti a történelmi kapcsolatokat Lengyelországgal, és Gdańsk városával, ahova már több, mint négyszáz éve, hogy eljutott az első Shakespeare darab.

színház

A színház tiszteletbeli fővédnöke Károly walesi herceg

Az intézmény a Gdański Városháza, a Pomerániai Marsalli Hivatal és a Theatrum Gedanense Alapítvány együttműködésében jött létre. Célja a fiatal alkotók támogatása, a gyerekek és a fiatalok színházi nevelése, valamint a színházi kultúra terjesztése és széleskörű promóciója. Ez az új helyszín ad majd helyet a rendszerint évente megrendezésre kerülő Shakespeare Fesztiválnak, melynek története 1993-ra nyúlik vissza, amikor is a Theatrum Gedanense Alapítvány a lengyel tengermelléken megrendezte az első Shakespeare-napokat. A nagyszabású színházi esemény azóta fesztivállá nőtte ki magát, és nagy népszerűségnek örvend nemcsak a Lengyelország-szerte és külföldön is. Olyannyira, hogy 2006-tól a Shakespeare Fesztiválok Európai Hálózatához is csatlakozhatott, mely olyan neves fesztiválközpontokat foglal magában, mint Neuss, Craiova, Kent, Barcelona, Ostrava, Gyula, Helsingør és London.

A Gdański Shakespeare Színház az évente megrendezésre kerülő színvonalas nemzetközi Shakespeare Fesztiválon túl középiskolásoknak és egyetemi hallgatóknak szóló komplex kulturális és oktatási programokat is kínál közönségtalálkozók, versenyek, előadások, kiállítások formájában.

A színházi épület tervezője Renato Rizzi építész, a velencei Képzőművészeti Akadémia professzora, aki korszerű, fejlett színpadtechnikával, süllyesztővel, nyitható tetővel, „mozgó” nézőtérrel rendelkező teret álmodott, mely képes egyszerre megidézni a klasszikus olasz dobozszínpadot és az Erzsébet-kori színpadformát.

(A budapesti Lengyel Intézet cikkének szerkesztett változata.)

És még egyszer: Tudom, hogy Shakespeare, de mindig irigyeltem a lengyeleket, hogy leírhatják fonetikusan: Szekspir. A színház pedig: Gdański Teatr Szekspirowski!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top