+ Film

A legrégebbi, afroamerikai szereplőkkel forgatott filmre bukkantak

Egy afroamerikai szereplőkkel forgatott 101 éves játékfilm maradványaira bukkantak a New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMA) archívumában.

Keresés a weben

Egy afroamerikai szereplőkkel forgatott 101 éves játékfilm maradványaira bukkantak a New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMA) archívumában.

A múzeum szerint a kurátorok vizsgálatai arról tanúskodnak, hogy ez az afroamerikai szereplőkkel forgatott legrégebbi játékfilm, amely fennmaradt. Az 1913-ban készült filmen Odessa Warren Grey és Bert Williams afroamerikai színészek láthatók.

A romantikus komédia vágatlan felvételeit tartalmazó hét tekercset mintegy 900 negatív között találták, amelyeket a múzeum egyik kurátora még az 1930-as években szerzett meg.

Bár fekete bőrű színészek már 1909-ben megjelentek a mozifilmekben, ezek közül ma már egy sem létezik. A  MoMa kurátorainak régi fotók, zenei lapok és újságcikkek segítségével sikerült azonosítaniuk a filmfelvételen szereplő színészeket

írja honlapján az CBS News.

A filmhez köthetően sem forgatókönyv, sem feliratozás, sem egyéb jegyzék nem maradt fenn. A MoMA kurátorai a tekercset kockáról kockára ellenőrizve, a dialógusok megértéséhez szájról olvasó szakértőt is alkalmazva rekonstruálták a romantikus, táncos film történetét.

A MoMa október 24-től a cím nélküli filmnek kiállítást szervez, két héttel később pedig nyilvánosan is bemutatják a már megszerkesztett alkotást.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top