+ Jegyzet

Ki ez a rejtélyes tiszaújvárosi fiatalember, Mr. Klausz?

mr. klausz

Alig pár videóval a háta mögött megnyerte a youtube internetes tehetségkutatót Mr. Klausz. De ki ő valójában? Megmutatjuk.

Mr. Klausz nem a semmiből érkezett. Tavalyi videója, a Visszatértem már robbant egy komolyat az interneten, amikor még tényleg alig tudta valaki, hogy ki ez a kissé lökött figura Tiszaújvárosból. Nem volt véletlen a siker: a magyar hip-hop kétségbeesetten próbálja évek óta rekonstruálni a füves-gengszter zsánert, azonban Mr. Klausz (aka Kókusz Zsolti) rájött, hogy nem az ottani imázst kell majmolni, hanem át kell helyezni ide. Béna kisboltok, összefirkált budik, reklámszatyor – ezek vannak nálunk, nem a csöcsös csajok. Ráadásul a szövegekben olyan megoldások voltak („szmoktor doktor”, „hogy rohadna rád az összes befőtt”, „visszatértem komék, újra enyém Tiszaújváros”), amik nem véletlenül lettek azonnal szállóigék.

Persze ez még nem a világhír küszöbe volt, de azért ekkor már bizonyos körökben rutinosan idézgették a Szmoktor Doktort, készült belőle mém és a többi. Klauszban az a legjobb, hogy ugyan vicces, de nem idióta és nem ciki: az ember valahol tényleg a saját nyomorát látja vissza a Doktor produkciójában. A témák visszatérőek: a haverok, a szmokizás és a mindennapi élet. Nem tűnik nagy vállalásnak, de a jó krónikásnak pontosnak és hitelesnek kell lennie. Klausz ilyen, az pedig külön jó, hogy őt nem érintette meg a professzionalizmus szele: az időnként sántító szótagszámú sorokban előbbre van a mondanivaló, mint a pontos verselés.

Klausz A Sorsod Borsod című videóval nevezett be a Ki Mit Tube? nevű tehetségkutatóra: ennek a szövegnek már minden sora arany, ráadásul Zsolti a Twin Peaks zongorafutamaira szaval rá.

Most kezdődik majd még csak az este
Borsodban a buszok sárgára vannak festve
Az én kedvenc sportom a szmokizás
Jól esik mellé néha a buzdítás
Olyan csík a szemem, ki se látok rajta
Rajta, rajta, leszakadt a pajta.

Ezek után már nem sokat számított, hogy egyes ős-Klausz rajongók szerint a döntős produkció gyengébben sikerült, mint a többi. A Vedd felben Klausz folytatta szociografikus kalandozásait Tiszaújvárosban (Random csikkekből is csinálhatsz egy cigit/Csak nehogy ellopjuk a szobabiciklit) és ez épp elég volt a győzelemhez.

Klausz most nyert egy csomó mindent, de nem tűnik annak a figurának, aki ne tudná helyén kezelni a sikert. Egy kis szmoki a komékkal, aztán minden rendbe jön.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top