+ Színház

A Titkaink című produkció tarolt a Színházi Kritikusok díjátadóján

Színikritikus Díj a legjobb díjak egyike, pénz nem jár vele, de szégyellni se kell, mint azokat a díjakat, amelyekkel pénz jár.

Keresés a weben

A Pintér Béla és Társulata Titkaink című produkciója kapta a legjobb előadásnak járó elismerést a Színházi Kritikusok Céhének vasárnapi díjátadóján a Trafó – Kortárs Művészetek Házában, ahol az előző évad legkiemelkedőbb teljesítményeit jutalmazták.

thealter 2014

Titkaink, Fotó: Révész Róbert

Ez társulatunk talán eddigi legnagyobb elismerése. Megtörtént már, hogy független színház nyerte el a legjobb előadás díját: a Krétakör a Siráj című produkcióval. Úgy látszik, Csákányi Eszter azért kell hozzá.

– mondta Pintér Béla író, rendező, színész.

Pintér Béla, akinek a Titkaink című művéért a legjobb új magyar dráma díját is odaítélték a kritikusok, ezért az elismerésért elsősorban az írói munkáját segítő Enyedi Éva dramaturgnak mondott köszöntet. Kémeri Attila kritikája a Titkainkról itt olvasható.

A 34. alkalommal odaítélt elismerésre a kritikus céh tagjai legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolhattak, az idén 23 kritikus adta le szavazatát. A Színikritikusok Díját a legtöbb szavazatot kapó művész, illetve produkció vihette haza. A gála keretében 15 kategóriában hirdettek győztest, az díjakért a kategóriák mindegyikében három jelölt volt versenyben.

Egy kategóriában már korábban odaítélték a díjat: a színikritikusok negyedik alkalommal adományoztak életműdíjat, ezt az idén Fodor Tamás rendező, színész, a Stúdió K alapítója kapta.

Az elismerésekkel nem lehet mit kezdeni, megmagyarázhatatlanok

– mondta, majd korábbi, hasonlóan jóleső elismerésekre emlékezett. Felidézte, amikor 1998-ban Szolnokon Vasziljev rendezésében Törőcsik Marival játszott aki azt mondta: “ide figyeljen Fodor, mondtam én már magának, hogy magával elég jó játszani”.

Visszaemlékezett arra is, amikor 2006-ban a Stúdió K-ba bement egy kislány az egyik gyerekelőadásra és azt mondta: “Apu ez színház? Ez teljesen olyan mint otthon”.

Fodor Tamás ezt követően a legjobb férfi főszereplő díját is átvehette a Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Füge Produkció és a Szkéné Színház I. Erzsébet című előadásában való játékáért.

fodortamás fidelio.hi

Fodor Tamás az I. Erzsébet c. előadásban, Fotó: Puskel Zsolt, fidelio.hu

A legjobb női főszereplőnek járó elismerést Szandtner Anna kapta az Örkény Színház Stuart Mária című előadásában játszott szerepéért.

A legjobb rendezésért is az Örkény Színház produkciója, a Hamlet színpadra állításáért kapott díjat Bagossy László.

A Színikritikus Díj szerintem a legjobb díjak egyike, pénz nem jár vele, de szégyellni se kell, mint azokat a díjakat, amelyekkel pénz jár

– mondta videoüzenetében a rendező.

A Horváth Csaba rendezte Irtás című előadás, a Forte Társulat és a Szkéné Színház produkciója a legjobb független színházi előadás díját nyerte el.

Az Irtás című előadás Horváth Csaba rendezésében, nol.hu

Az Irtás című előadás Horváth Csaba rendezésében, Fotó: nol.hu

A Centrál Színház Bozsik Yvette rendezte Chicago című előadása a legjobb zenés/szórakoztató előadás díját kapta.

A legjobb színházi zenéért az idén is Kovács Márton vette át az elismerést, ezúttal az Örkény Színház A képzelt beteg című előadásáért.

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás díját a Budapest Bábszínház 3-4 éveseknek szóló Boribon és Annipanni című előadása, Ellinger Edina rendezése nyerte el.

A legjobb díszlet díját Balázs Juli vehette át a Vígszínház és a Szputnyik Hajózási Társaság A revizor című előadásáért, míg a legjobb jelmez díját Izsák Lili és Kálmán Eszter kapta az Örkény Színház Stuart Mária című produkciójáért.

Hámori Gabriella, Szandtner Anna - Stuart Mária, Örkény Színház (fotó- Puskel Zsolt).

Hámori Gabriella, Szandtner Anna – Stuart Mária, Örkény Színház, Fotó: Puskel Zsolt, fidelio.hu

A legjobb női mellékszereplő díját Bozó Andrea vette át a Szkéné Színház produkciójában, Székely Csaba Bányavíz című darabjában nyújtott alakításáért.

A legjobb férfi mellékszereplő díját megosztva Kaszás Gergő a Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Füge Produkció és a Szkéné Színház I. Erzsébet című produkciójában játszott szerepéért, valamint Krisztik Csaba az Irtás, és a Székesfehérvári Vörösmarty Színház Lear király című produkciójában nyújtott alakításaiért kapta.

A legígéretesebb pályakezdő díját a Kaposvári Egyetemen két éve diplomázott Lovas Rozi, a Magyar Színház tagja nyerte el. Különdíjat ítéltek oda a kritikusok az írókat, színészeket és a múzeum alkotásait összekapcsoló európai uniós összművészeti projekt, a Ganymed Goes to Europe programért.

mnsz.hu, lovas rozi a tanítónőben

Lovas Rozi a Tanítónőben, Fotó: mnsz.hu

A kulturális élet jelen történéseire reflektáló gálaestet Néder Panni rendezte, a műsorvezető Lang Györgyi és Kulka János volt.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top