+ Irodalom

Garaczi László kecsketulajdonos lett Grazban

garaczi lászló

A Graz írója beiktatási ceremóniáján Garaczi László A fülcimpa vagy az ideológia malomköve című írását olvasta fel.

A grazi Literaturhaus különtermében felolvasással egybekötve adta át Ivana Sajko, a Zágrábba hazatérni készülő, eddigi város írója a stafétát Garaczi Lászlónak.

A közönséget, akik közül néhánynak már szék sem jutott, Agnes Altziebler köszöntötte a Literaturhaus nevében, majd Lisa Rücker, a kultúráért felelős városi tanácsnok vette át a szót, aki megköszönte és méltatta Ivana Sajko munkáját csakúgy, mint az őt és a többi városi írót segítő felelősök érdemeit, majd elmondta: Az idei hetvenegy pályázó közül miért esett Garaczi Lászlóra a választás. (A laudáció itt olvasható.)

garaczi lászló

A stafétával játszó Garaczi

A magyar-osztrák tradicionális kapcsolatok mellett kiemelte, hogy a média szűrőjén át Magyarországról érkező, néha aggasztó hírek mellett most Garaczi személye segítheti a közvetlenebb információ- és kultúraáramlást, hiszen írói kvalitása és közéleti szereplő oldala is alkalmassá teszi erre. Szépen rímelt erre a német felolvasásra választott szöveg, amit Ninja Reichert olvasott fel. A 2011-es A fülcimpa vagy az ideológia malomköve című szöveg online forrásokban még nem elérhető, azonban a kiváló fordítás várhatóan közlésre kerül majd.

A köszöntők után Ivana Sajko anyanyelvi felolvasással köszönt el, Garaczi László és Nagy Ildikó Noémi pedig magyar nyelvű felolvasással köszönt be. A késről és a villáról párbeszédként felolvasott szöveg rímjei és ritmikája a magyarul nem értő közönség soraiban is zajos sikert aratott.

garaczi lászló

Ivana Sajko, Ninja Reichert és a város írója

Végezetül Ivana Sajko átadta a városi író státusz két jelképét. Az egyiket Fiston Mwanza készítette, amikor 2009/10-ben városi író volt, a másikat pedig a 2007/2008-as Stadtschreiber, Nazar Hontschar. A kecskefaragványt azért adták át, mert a készítő édesanyja szerint nem illett viszontajándék nélkül távozni, amit Hontscharék-nál a kecske jelképezett. Így a mindenkori városi író egyúttal faragott kecsketulajdonos is egyben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top