+ Építészet

Régen bezárt üzletek újra nyitva

nyitva

A belvárosban megnyíló üzletek a környék közösségi életét is felpezsdítik, rendbe szedik őket, és a beköltöző (kezdő) vállalkozások/projektek kipróbálhatják magukat „működés” közben.

Korábban már megírtuk, hogy a hétvégén kezdődik a Nyitva! Fesztivál, kicsit kifaggattuk Fekete-Dömök Krisztinát, a Fővárosi Önkormányzat munkatársát, miről van szó pontosan.

– A rendezvény kapcsolódik a Rögtön jövök-programhoz, amellyel a belváros üres üzleteinek problémáját szeretnék megoldani, találkozhatunk vele a városban mindenhol. Mi indíttotta el a Nyitva! Fesztivál kezdeményezést?

A fesztivál a Fővárosi Önkormányzat és a Kortárs Építészeti Központ közös rendezvénye. A fesztivál keretén belül szeptember 19. és október 19. között, egy hónapra nyílnak meg üres üzlethelyiségek, átmeneti jelleggel. A „Rögtön jövök!” a problémát komplex módon kezeli: városképvédelmi, kereskedelmi, közösségi, vállalkozásfejlesztési szempontok is szerepelnek a céljai között.

– Ki a célközönsége ennek Magyarországon?

A rendezvény a kerületi önkormányzatokat és a magánszférát kívánja megszólítani. Júniusban tettünk közzé egy felhívást, amiben vártuk a magántulajdonosok felajánlásait. A kerületi önkormányzatokkal és a BFVK Zrt.-vel folyamatosan egyeztettünk a programban szerepeltethető helyekkel kapcsolatban. Szeptember 19-én a pop-up jellegű fesztivál több mint tíz üzlethelyiséggel indul, amelyek Budapest belvárosában találhatók.

A szervezés során elértünk kisebb vállalkozásokat, többnyire a fiatal-kezdő-kreatívokat. A sokszor rugalmatlan önkormányzati szférát is sikerült meggyőznünk az átmeneti hasznosítás előnyeiről, hogy a régóta üres helyek újra gazdára lelnek, valamilyen szinten rendbe hozzák az üzleteket.

A projektek és az üzletek párosítása során már a szervezés alatt sikerült hosszú távú együttműködést kialakítani egyes szervezet és a tulajdonosok között.

– Nagy lehetett az érdeklődés, hogyan választották ki a résztvevőket?

Szintén júniusban nyitottuk meg a projektek, vállalkozások számára a jelentkezést. Több, mint 190 projekt jelentkezett, hiszen a fesztivál alatt az egyes helyiségeket rezsi ellenében vehetik igénybe. Szakmai zsűri válogatta ki a legjobbakat. Szempont volt a kreativitás, a társadalmi hasznosság, és hogy egy hónapig folyamatosan érdekes tudjon maradni.

– Jó lehetőség lehet ez, de mit remélnek a programtól?

Célunk az üres üzlethelyiségek problémájának napirenden tartása, a rövid időre szóló átmeneti hasznosítás lehetőségének bemutatása. A belvárosban megnyíló üzletek a környék közösségi életét is felpezsdítik, rendbe szedik őket, és a beköltöző (kezdő) vállalkozások/projektek kipróbálhatják magukat „működés” közben. A rövid ideig tartó használat lejárta után, pozitív tapasztalatok esetében, a bérlő és a használó hosszú távú együttműködésére is lehet számítani.

– Milyen érdekesebb új kérdések merültek fel a szervezés során?

Jó volna évente megrendezni, minél szélesebb körben, több üzlethelyiséggel és még több projekttel. A nyitás előtt mi optimisták vagyunk. Egy kísérleti projekt megvalósulásának kezdetén állunk, de komolyabb tapasztalatokat csak október 19 után tudunk leszűrni. Itt találtok bővebb információkat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top