+ Színház

Nemzeti Színház, ahogy még nem láttad

Nemzeti Színház, ahogy eddig még nem láttad

A színház a Magyar Dráma Napjának második felében is változatos programokkal várja az érdeklődőket.

Udvaros Dorottya születésnapi koncertje, beszélgetés Hobóval, készülő bemutatók nyílt próbái, játékok, villámrandi, fotózkodás a színészekkel, felolvasószínház és kiállítások, körhinta és kulisszajárás várja a közönséget a Nemzeti Színház vasárnap délutáni nyílt napján.

A teátrum hagyományosan a magyar dráma napján tartja nyílt napját, amely idén az Illúzió és tükröződés című Bánffy Miklós-kiállítás megnyitójával vette kezdetét a Zikkurat Kiállítótérben. A tárlat a 140 éve született polihisztor gróf írói, látványtervezői, grafikusi életművéből villant fel részleteket, ahogy unokájának, Nicolette Jelen-Bánffy üvegművész munkái is. A kiállítás anyagát az Országos Színháztörténeti Múzeum állította össze, a teret Szebeni Zsuzsa kurátor és Bakos Ildikó szobrászművész koncepciója alapján Szebeni-Szabó Róbert rendezte be. A kiállításhoz felolvasószínházi előadás is kapcsolódott; Bánffy Miklós Naplegendáját Tóth Auguszta, Bakos-Kiss Gábor, Pilnay Sára és Nagy Péter István adta elő Rideg Zsófia és Nagy Péter István, rendezésében.

Az épület földszintjén a Nemzeti Színház történetéről szóló kamaratárlat az 1837-es alapítástól a teátrum jelenlegi otthonáig kalauzolja végig az érdeklődőket, míg az évad első premierjéhez, Gombrowicz Operettjéhez kapcsolódik a Lengyel Tudományos Akadémia Művészettörténeti Intézete által összeállított fotókiállítás a karzatszinten.
A nap folyamán a vendégek előzetes regisztráció után vezetéses látogatásokon járhatták be az épületet, betekinthetnek a Fekete ég (háborús előhang) – A fehér felhő című előadás próbáiba, míg elsősorban a gyerekeknek szól az Egerek című családi zenés produkció interaktív nyílt próbája. A három szeptemberi bemutatóhoz – Szentivánéji álom, Operett és Fekete ég – A fehér felhő – a színház nyílt jelmezes fotózást tartott, amelyet a vendégek is megtekinthetnek, akinek pedig a nap folyamán a legtöbb színésszel sikerül közös fotót készítenie és feltöltenie a teátrum Facebook oldalára, az két jegyet kap az általa kiválasztott előadásra.
A Nemzeti Színház idei évadának egyik legfontosabb bemutatója lesz a Körhinta című film adaptációja, ennek bevezetéseként a színház ingyenes körhintázásra hívja a látogatókat. A gyerekeket számos játék, plakátrajzolás, maszkkészítés, Huzella Péter verses, zenés előadása, Csernik Szende Lábita Bábszínháza és az Üsztürü zenekar táncháza is várja.
Délután „villámrandikat” vállal Tompos Kátya, Farkas Dénes, Fehér Tibor, Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Bánsági Ildikó és Szatory Dávid, velük az érdeklődők egyenként három perces találkozásra kaphatnak lehetőséget.
A nézők 18 órától beszélgethettek Hobóval zenéről, színházról, irodalomról, közben Szirtes Edina Mókus a Nemzeti Színház művészeivel – Bakos-Kiss Gáborral, Rácz Józseffel, Szűcs Nellivel, Tompos Kátyával és Tóth Augusztával – ad koncertet a Gobbi Hilda Színpadon, ahol este Udvaros Dorottya születésnapi ajándékkoncertjével zárul a nyílt nap programja. A nyílt napon is elhelyezhetik az emlékezés virágait az egy hete elhunyt Sztankay István és Avar István tisztelői a teátrum előcsarnokában, a nemzet színészeinek fényképeinél.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top