+ Film

Náci megszállás alatt a Louvre

Náci megszállás alatt a Louvre

A Frankofónia az 1940-es évek Párizsába repíti a nézőt, felelevenítve a világhírű műkincsek megmentésének történetét. „Vajon mindenki az életét adná érte?”

Év végén kerül a mozikba Alekszandr Szokurov orosz rendező Frankofónia című művészfilmje, amely a párizsi Louvre kincseinek megmentéséről szól a német megszállás idén – jelentette be csütörtökön a rendező újságíróknak. A rendező elmondta: a film több nyelven – franciául, angolul, németül és hollandul – is megjelenik, de nem lesz hozzá orosz nyelvű változat. Egyelőre nem tudni, hogy az orosz nézőkhöz eljut-e a film. „Oroszországban nincs forgalmazónk” – mondta az újságírói kérdésre a rendező.

Náci megszállás alatt a Louvre

A nemzetközi forgatócsoport által Párizsban készített film az 1940-es évek eseményeit dolgozza fel, amikor a francia főváros náci megszállás alatt állt. A film központi alakja Jacques Jaujard, a múzeum akkori igazgatója. A film ötletéről beszélve Szokurov megjegyezte: az alkotók feltették a kérdést, vajon mindenki életét adná-e műkincsek megmentéséért? A filmben nincsenek célozgatások. „Egyértelmű a vége, nem szeretem az kitérőket, és az összes kérdésre, amely csak felmerülhet, meggyőző választ adunk.” A produkció munkálatai rövidesen véget érnek, szeptember végére tervezik a zene felvételét. A film a tervek szerint december végére készül el teljesen.A Frankofónia nagyon sok érdekességet kínál a történelem iránt érdeklődőknek – ígérte a rendező, aki „humanitárius-történelmi” munkának nevezte az alkotását. Szokurov egy korábbi filmje, a 2002-ben a cannes-i filmfesztiválon debütált Az orosz bárka is egy híres képtárban, a szentpétervári Ermitázsban készült. Az orosz rendező 2011-ben Arany Oroszlán díjat kapott a velencei filmfesztiválon Faust című munkájáért
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top