+ Képzőművészet

Amikor egy geek ecsetet ragad

A Hulk-képemre egyszer azt mondta egy ismerős, hogy jól néz ki, de nem érti, miért festek kaliforniai paprikát.

A Hulk-képemre egyszer azt mondta egy ismerős, hogy jól néz ki, de nem érti, miért festek kaliforniai paprikát.

astronaut_wizar_in_sandstorm

In sandstorm

Analógból digitálisat csinálni sima ügy – elkattintjuk a fényképezőgépet a festmény előtt, és kész. Digitálisból analógot csinálni viszont macerás feladat: kiszabadítani a virtuális világ jellegzetes lakóit a képernyő börtönéből és felkenni őket a vászonra, például olajfestékkel. Ezzel a módszerrel kapott új testet a popkultúra néhány jellegzetes szereplője, az űrhajós varázsló, a pegazus, a velociraptor, és más ikonok – mondja Veres Máté, aki játékfejlesztő grafikusként dolgozik, és újabban jellemző számítógépes és filmes karaktereket fest meg.

A kiállítás a Pizzica nevű pizzéria emeletén talált helyet magának. A geekek szeretik a pizzát – gondoltam. A nyálelválasztást sürgető illatban a megnyitóra vártam, ami végül elmaradt. Nem szeretem a felhajtást – mondta Máté, aki azért szívesen válaszolt pár kétkedő kérdésre a munkáival kapcsolatban.

black_pegasus

Black Pegasus

Honnan jött ez a szuperhősös, star warsos téma? Tényleg ennyire geek vagy?

Igen, azt hiszem ennyire geek vagyok, gyerekkoromtól kezdve ez a téma érdekelt mindig: a sci-fi, fantasy történetek, és sokat forgattam az akkor elsőként megjelent Boris Vallejo albumokat, szerepjátékoztam, amikhez szintén szuper képek voltak a szabálykönyvekben, szóval már tiniként ezt a témát rajzoltam szívesen. Sárkányok, tündék, orkok, kiberszamurájok, ilyesmi.

stark_red

Stark red

Digitális képeket – alapvetően csak a digitális világban létező képeket mentesz vissza festményekké. Ez eleve egy ironikus gesztus. Az olajfesték, mint anyag meg talán még megfejeli az egészet, ugye?

Igen, van ebben valami ironikus, a másolható, sokszorosítható, értéktelen jobbklikk-mentés-sosemegnézős képek egyedivé válnak, megismételhetetlenné, és az hogy a trash-popkultúra emelkedik tradicionális technika által művészetté szerintem vicces és egyedi is, bár nem hiszem hogy csak én csinálnám…

A kiállítás ajánlójában azt írtad: „Az alkotói folyamat első lépése a digitális, szigorúan 30 perc alatt készülő, spontán photoshop-vázlat, amiből aztán létrejön a nem csak bitekben létező mű.” Ez mit jelent? A kis képek a vásznak mellett ezek a photoshop-vázlatok?

Igen, a kis képek a vázlatok voltak, és ezek csak a jobbak, pillanatnyilag pontosan 200 ilyen vázlatom van, amik közt vannak jobbak, rosszabbak, amikben van fantázia azt megfestem. A lényege csak annyi, hogy ne más digitális képeiről fessek, hogy már a pixelekben mérhető képek is saját alkotások legyenek.

hellboy

Hellboy

Érdekesek voltak számomra a szuperhősös képek címei: gamma green, web-blue. A szuperhősök színei érdekelnek? Vagy ez csak egy poén?

Az a sorozat a Hulk képpel indult (Gamma green) a célom az volt hogy olyan extrém kivágásokban legyenek az unalomig ismert és ábrázolt hősök hogy első pillantásra ne lehessen felismerni, és a jellemző színek és formák domináljanak, ne egy elcsépelt póz vagy jelenet. Szóval valahol absztrakttá váljon a konkrét, ismert figura. Ez azt hiszem sikerült, a Hulkra egyszer azt mondta egy ismerős hogy jól néz ki, de nem érti miért festek kaliforniai paprikát. Nem volt egy képregény fan, na. Ja és nincs háttér sem, csak a hősök részlete. Azt hiszem fogok csinálni gonosz ellenfeleket is, és ki lehet őket rakni egymással szemben, hogy a csoportok közt is legyen feszültség, ne csak a képkivágások által. Persze a Hellboy kilóg a sorból, de ő nem is Avengers vagy Marvel, ott akartam hátteret. Mignola, a Hellboy író/rajzolója mindig iszonyú jó háttereket csinál, és nem akartam Hellboytól idegen megoldást.

gamma_green

Gamma green

Miért pont itt egy pizzéria emeletén állítottad ki a képeket?

Mert bírom a helyet, és mikor rákérdeztem lehet-e itt kiállítani igent mondtak a srácok. Nem mellesleg szerintem a város legjobb pizzázója, és ahányszor voltam mindig szimpi arcokkal volt teli.

Kik a közönséged? Tényleg a kockák meg a képregény-fanok? Vannak más témájú munkáid is?

A közönségem, hát legfőképp én magam, meg aki felugrik hozzám, mert a falamon vannak ezek a képek. De nem kételkedem hogy a geek/comic fan közeg lenne a legnagyobb tábor ha lennének rajongóim. A más téma meg épp feldolgozás alatt van. A legjobb, hogy nincs üzenetem, és küldetéstudat sincs bennem, csak annyi hogy ütős legyen, ezért akármit csinálhatok. Valami angyal-démon-mágus csajos sorozat lesz a következő téma, azt hiszem.

analogeek

Máté önarcképe

A kiállítás még néhány hétig megtekinthető a pizzéria emeletén, akár falatozás közben is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top