+ Zene

Amikor Bruce Springsteen reggae-zenész lett

springsteen

Gondoltad volna, hogy Springsteen karrierje csúcsán egy ismeretlen reggae-zenekarral énekelte legnagyobb slágereit? Mi sem.

Bruce Springsteen karrierjében előfordultak furcsa fordulatok. Így például a komoly kereskedelmi sikert jelentő 1980-as The River album után otthonába zárkózva vett fel egy teljes nagylemezt egy 4-sávos felvevőn. Eredetileg a felvételeket csak demónak szánta a zenekar számára, ám végül úgy döntött, hogy az eredeti dobozgitáros dalokat adja ki lemezként. Ez volt a Nebraska, ami ugyan nem Springsteen legkelendőbb és legkönnyebben emészthető lemeze, mégis az életmű egyik legmegbecsültebb darabja és állandó hivatkozási pontja lett.

Ezután jött az abszolút világhírnevet hozó bombasztikus Born in the U.S.A., amelyik aligha szorul bemutatásra és annyi millió példányban adták el, ahány ujjam nincs is. A babérok learatása után viszont Springsteen megint nem a járt utat választotta.

Logikus lett volna, hogy Springsteen a Born in the U.S.A. sikereit meglovagolva újabb stadionrock-lemezt készít, azonban az 1987-es folytatás, a Tunnel Of Love a legkevésbé sem volt az: rezignált és meglehetősen személyes dalok vannak a lemezen.

De hogy jön ide a reggae?

Hát úgy, hogy Bruce Springsteen a Tunnel Of Love készítése után közvetlenül New Jersey környékén többször is felbukkant meglepetésszerűen a környéken játszó zenekarok koncertjein. Az egyik ilyen volt Jah Love, aki akkortájt adott ki egy EP-t Survivors nevű kísérőzenekarával közösen. (Nem összekeverendő a hasonló nevű olasz reggae-zenekarral, meg az összes többivel, amiről az internet is alig tud.)

Springsteen a Rolling Stone szerint először július 29-én csatlakozott hozzájuk a Key Largo nevű klubban, New Jersey-ben, majd másnap pár sarokkal arrébb a Green Parrot nevű helyen énekelt a zenekarral pár számot. Két Springsteen-dalt játszottak: a Born In The U.S.A.-t és a My Hometown című dalokat, illetve a Bob Marley-féle One Love című dalt. (Van egy ilyen című Springsteen-dal is, amit 1983 januárjában vett fel, de az Springsteen saját dala, nem feldolgozás. Eredetileg kislemez B-oldalként jelent volna meg.)

A koncertről videó nem készült, de a hangfelvétel megjelent egy 1988-as nem hivatalos holland kiadványon, amelynek Reggae ‘N’ Soul a címe. A kiadvány reggae-oldalán a Jah Love-val közös dalok szerepeltek, míg a másik oldalon különböző élőben felvett soul-feldolgozások, amelyek között még 1978-as felvétel is van.

Itt hallható tehát Bruce Springsteen, amikor reggae-t énekel:

https://www.youtube.com/watch?v=As27d15iAps#t=84

Nemrégiben írtunk Bruce Springsteen ifjúkori zenekaráról is, amikor a későbbi Főnök még csak másodhegedűs volt. Érdemes azt is meghallgatni, a cikk itt található.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top