+ Ajánló

Egy kávézó, ahol kitaláltak valamit a pénz helyett… és működik!

kávézó

Az első kávé után megkérdeztem mivel tartozom, azt válaszolták, hogy a kávé ára egy mosoly. Elmosolyodtam és másnap hoztam nekik egy kiló cukrot – meséli a kávézó egyik törzsvendége.

Lublinban, a Cicha (csendes) utca szürkeségében a legszínesebb folt a Szeretet Kávézó.

A szeret olyan érzés, amiben nincs semmi érdek, mindig őszinte, szívből jön és nem kerül semmibe. Innen a hely neve – meséli Michal Wolny, a furcsa kávéházi projekt egyik kiagyalója.

kávézó

Mietek, az egyik törzsvendég

Itt a kávé és a tea csak ürügy, azt szeretnénk, ha a Szeretet Kávézó olyan hely lehetne, ahol az emberek egyszerűen jól érzik magukat és nyitnak mások felé, miközben eszmét cserélnek egymással – mondja Zbyszek, aki csak másodállásban dolgozik a kávézóban, mert napközben köztisztviselő.

A hangulatos lublini kávézóban nem túl nagy a választék, de a látogatók zöme nem is ezért érkezik.

A számlát kiegyenlítésének többféle módja is adott és a lehetőségek száma szinte végtelen: van aki „csak” egy mosolyt ad, mások hoznak egy kiló cukrot vagy egy zacskó teafüvet, elénekelnek egy dalt, vagy angolórát adnak. Van, aki portrét rajzol… Aki kellemetlennek érzi a pénz nélküli megoldást, az sincs kirekesztve, az pulton található dobozba helyezheti a vételárat – amiből aztán tisztítószereket vásárolnak.

kávézó

A portrérajzolás, mint fizetési mód

Maga a hely nem ismeretlen a lubliniak előtt, van „gasztronómiai múltja”: korábban, sok évvel ezelőtt az orvosi akadémia ételbárja volt ezen a helyen. Ennek ellenére az önkénteseknek egy hónapjába telt használható állapotba hozni a helyet, ami 2001 óta zárva volt: A padlótól plafonig ki kellet cserélni mindent. A felújítás költsége – úgy, hogy mindent a csoport tagjai végeztek – 600 Zlotyiba (nagyjából 42000 Ft) kerültek, amit sikerült adományokból összeszedni.

Michal Wolny csoportja ingyen kapták meg a helyet – kulturális és szociális működésre. Autonóm szociális/szövetkezeti centrumnak nevezik magukat,mindent a „csináljuk együtt” jegyében tesznek. A klasszikus haszonelvű hozzáállástól igyekeznek magukat távol tartani, csak olyan akcióban vesznek részt, mely társadalmilag és közösségileg is hiteles számukra.

A sokaknak szimpatikus kezdeményezés felkeltette a lengyel sajtó érdeklődését, hogy mivé változik/változhat a Szeret Kávézó az évek során, azt egyelőre csak találgathatjuk.

kávézó

Szép időben kerthelyiség az utca

Persze, azért időről időre rápillanthatunk a kávézó facebook-oldalára (onnan vanak a képek), vagy a háttérben álló autonóm szerveződés honlapjára.

Aki pedig arra jár, vigyen magával egy mosolyt…

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top